March 12, 2020
/ Autor:
Mette Sloth

Halloween: Läskig ekonomi som du inte behöver vara rädd för att läsa om

När det är dags för Halloween får nästan allt ett skräcktema. Affärerna säljer otäcka maskeradkostymer, på bio och TV visas skräckfilmer och roliga småsaker får läskig design. Men några saker är otäcka året om. Några saker är skrämmande, oavsett vilken månad det är. Det gäller även vardagsekonomin.Alla kan hamna i ett obehagligt ekonomiskt läge. Vi har samlat ihop några goda råd om vad som är bra att göra om du skulle råka hamna där.

Här är två situationer som många av oss känner igen. Du behöver inte vara rädd – vi är med dig hela vägen.

Obetalda räkningar

Vi har nästan alla upplevt det någon gång, och det finns många sätt missa en räkning. Kanske har du inte tillräckligt med pengar, kanske har du missat förfallodatumet eller helt enkelt glömt att betala.Oavsett hur du hamnade i situationen är reaktionen nästan alltid: ”ÅNEJ!”

När du glömmer att betala eller är sen kommer det alltid en påminnelse. Tillsammans med en påminnelseavgift. Därifrån startar kvarnarna att mala. Det kommer fler och fler påminnelser med nya avgifter.

Om du inte betalar allt blir det tråkiga följder. Och de kostar dig nya avgifter. Därför blir dina räkningar ännu dyrare och orsakar ännu fler ”ÅNEJ!”.

Det här är ju något man försöker undvika, men det är lättare sagt än gjort! Det skulle vara lätt för oss att bara säga att du måste betala alla räkningar i tid. Istället har vi samlat ihop några handfasta tips som kan hjälpa dig och oss alla att slippa missa våra räkningar (igen).

Nyfiken? Läs våra användbara tips här.

Övertrassering

Det här är en otäck typ vi alla känner igen. En stor majoritet av oss har provat på detta – oavsett om det bara varit några kronor eller flera tusen.

Övertrasseringar kan vara olika stora, men skiljer sig också åt på hur länge du är övertrasserad. Kanske bara någon dag innan du fick lönen, kanske i någon veckas tid eller kanske något som mer eller mindre blivit permanent. Oavsett vilket så kostar det pengar. Och det gör det även om du har fått lov att övertrassera kontot.

Vänta, behöver jag få tillåtelse att övertrassera först? Ja, faktiskt. Om du inte fått tillåtelse först så kommer pengarna att dras från något annat konto, om du har ett, eller så får du återbetalningskrav och övertrasseringsavgifter från banken.

Det finns många olika alternativ istället för att övertrassera och vilken lösning som är bäst beror på din situation. Du kanske behöver kunna övertrassera, oavsett om det är planerat eller oplanerat. Det finns många sätt, t.ex. att skaffa en kontokredit eller få ett kort som inte kan övertasseras. För att hitta rätt typ av lösning måste du först lära känna dig själv och vilka situationer du vanligen hamnar i.

Om du vill ha hjälp med att hitta rätt lösning för dig – eller veta vad vi menar med att du behöver tillstånd och att det faktiskt kostar dig pengar att övertrassera – oroa dig inte! Vi har samlat information och tips om övertrasseringar och hur du undviker att det händer dig.

Läs mer här.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”