March 30, 2020
/ Autor:
Mette Sloth

Obetalda räkningar: Vad händer nu?

Har du någonsin varit i en situation där du inte kunnat betala en räkning? Det är aldrig kul och väldigt stressande – det spelar ingen roll hur många räkningar det gäller och vilket beloppet är. Obetalda räkningar får många olika konsekvenser, speciellt ekonomiska, men inverkar även på ditt humör och välbefinnande. Vad ska du då göra när du inte kan betala? Vilka konsekvenser får det och hur kan du undvika det i framtiden? Här får du svaren på alla dina frågor …

Jag kan inte betala – vad händer nu?

Det som vanligtvis händer när du inte betalar en räkning i tid är att du först får påminnelse tillsammans med en påminnelseavgift. Det kan variera beroende på vem du är skyldig pengar (fordringsägaren) hur många gånger de påminner dig och hur mycket du får betala i påminnelseavgifter. Kort sagt, det betyder att du får extra räkningar som ökar beloppet du är skyldig varje gång – och då blir det ännu svårare att betala tillbaka!I värsta fall kan fordringsägaren skicka ärendet till inkasso. Det betyder att hela processen, att kräva tillbaka pengarna du är skyldig, kommer att skötas av andra. Naturligtvis kostar det extra – och det är du som får betala för det! Om din räkning lämnas till inkasso så läggs inkassoavgiften till på din nya faktura. Ytterligare en avgift läggs alltså till och din skuld har ökat igen. Om du fortfarande inte betalar kan din skuld hamna hos Kronofogden. Där hamnar du i deras register över personer med obetalda skulder som alla företag kan se.

Vad blir konsekvenserna när du inte kan betala?

Obetalda räkningar får många olika konsekvenser, och de dyker upp i många olika situationer. Vi kan dela upp det i ekonomiska och personliga följder.Ekonomiska följder: Som vi har lärt oss nu, den första effekten är att dina räkningar blir ännu dyrare – och de växer och växer genom hela processen till dess de betalas. Om du hamnar hos Kronofogden får det konsekvenser för många av dina framtida inköp. Till exempel, om du hamnar i deras register kan du inte köpa något på avbetalning (exempelvis en ny telefon). Du kan inte heller låna pengar om du skulle behöva. Vill du veta mer om Kronofogden kan du läsa här.Om du fortsatt inte betalar, kan fordringsägaren gå till rätten och få skulden fastställd i ett domslut eller ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Fordringsägaren kan då ansöka om verkställighet hos Kronofogden, vilket betyder att de ska se till att skulden betalas. Kronofogden har flera sätt att se till att du betalar. Det kan till exempel ske genom utmätning. Det innebär att Kronofogden tittar på vilka tillgångar du har och ser om de kan användas. Till exempel kan de direkt ta en del av lön eller sälja lös egendom som tillhör dig, såsom en bil eller båt. Det är verkligen inte någon trevlig situation.Personliga följder: Det påverkar dig mycket att hamna i en dålig ekonomisk situation. Oavsett om du bara är ett par dagar sen med betalningen eller om du hamnat i den svåra situation vi just beskrivit.Vanligen får du e-post, brev och samtal från dina fordringsägare med påminnelser om att betala. Du kan då också se hur mycket skulden hela tiden ökar. Det är stressande och innebär både psykiska och fysiska påfrestningar. Det kan bli svårt att sova, att gå upp på morgonen och det dränerar all din energi. En sådan sinnesstämning påverkar din förmåga på många plan och du kan få svårt att sköta jobbet – eller ens att gå dit.

Hur undviker jag att det händer igen?

Det finns många saker du kan göra för att undvika situationer där du inte kan betala.Här är fem tips:

  1. Skaffa sparkapital. Om du har ett sparkonto så har du alltid en ekonomisk buffert. Om du plötsligt inte kan betala dina räkningar från ditt vanliga bankkonto, så kan du ta lite av ditt sparande. Sparande är också bra att ha för oförutsedda händelser, men också för trevliga saker som semester, upplevelser och högtider eller andra saker du drömmer om.
  2. Gör en budget. Skaffa en överblick över hur mycket som går in och ut från ditt konto varje månad. Vilka är dina vanligaste utgifter och finns det något du kan spara in på? Se till att få koll på hur mycket du spenderar på nöjen och ”saker du unnar dig” under en månad. De flesta blir riktigt förvånade att se vad deras pengar verkligen går till och du kan upptäcka saker som kan hjälpa dig med att lyckas med tips 1. Du kan också skapa ett budgetkonto dit du automatiskt för över ett fast belopp som ska täcka dina räkningar. Din bank kan hjälpa dig att starta ett sådant konto med fast överföring till.
  3. Kolla vad du betalar för. Vilka räkningar kommer varje månad och hur kan de bli billigare? Du kan ofta spara in på prenumerationstjänster av olika slag, såsom telefon, internet, tv, streamingtjänster och liknande. Vi betalar alla för vatten, el och värme, och vi kan nästan alla spara in lite på dessa områden. Se om du kan skruva ner din konsumtion av dessa, dina räkningar kommer automatiskt att bli lägre.
  4. Skaffa autogiro. Om du ser till att dina räkningar betalas automatiskt från ditt transaktionskonto hos banken så glömmer du inte att betala. Du behöver heller inte betala några fakturaavgifter för räkningar som kommer via posten. Nästan alla företag som skickar fysiska fakturor via post tar betalt för det. Vanligen är det ingen hög avgift det är frågan om, men varje korvöre räknas när det gäller att få ner de månatliga kostnaderna. Du kanske kan ha autogiro från ditt nystartade budgetkonto?
  5. Skaffa hjälp. Det här rådet är generellt. Be om hjälp när du inte vet var du ska starta. Vanligen kan din bank hjälpa dig att t.ex. göra en budget. Du kan också få hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. Se till att be om hjälp om du inte förstår räkningen du fått – du kan alltid ringa fordringsägaren för att be dem förklara för dig eller berätta för dem om dina svårigheter och komma överens om hur ni kan lösa dem.

Om du ser ett mönster eller om du ofta hamnar i situationer där du inte kan betala dina räkningar, skaffa hjälp. Du kanske behöver förändra flera saker i ditt liv, men det är viktigt att ta tag i det i god tid för att undvika alltför många negativa konsekvenser. Här kan du få råd och hjälp kring ekonomiska frågor:https://www.kronofogden.se/Stodochvagledning.html

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”