Att sakna täckning på bankkontot är vanligare än du tror. De flesta av oss har legat på minus på lönekontot någon gång, men det är ändå inte alla som övertrasserar. Hur hänger det ihop?
Nu reder vi ut begreppen. Övertrassera är när du spenderar mer pengar än vad du har tillgängligt på ditt konto. Det kan vara 1 kr, 100 kr, 1 000 kr eller mycket mer än så. Alla belopp räknas.
Om du har ett kreditkort, som VISA, MasterCard eller liknande så kan du använda mer pengar än du egentligen har. Ett exempel på ett sådant avtal är en kontokredit.
Om du inte har någon kredit kopplad till ditt transaktionskonto, så kan banken ta pengar från ett annat konto för att täcka övertrasseringen. Låt säga att du har ett lönekonto med ett kreditkort kopplat till sig och ett sparkonto. Om du spenderar mer än du har på lönekontot och gör en övertrassering på 1 000 kr så kan banken ta 1 000 kr från ditt sparkonto för att täcka överdraget på lönekontot.
Vad händer då om du inte har några andra konton med pengar på? Eller om du inte har något kreditavtal med din bank? Låt oss reda ut begreppen …
Vi vet redan vad som händer om du har andra konton hos banken med pengar på. Då kan banken ta av pengar från dessa konton. Så, vad händer då om du inte har några andra pengar på banken.Icke tillåten övertrasseringOm du gjort en övertrassering och inte har något avtal eller andra pengar hos banken, då har du gjort en icke tillåten övertrassering. Det får du inte göra, såvida du inte har ett kreditavtal som tillåter det.
I en sådan situation agerar banken. Du har använt pengar som inte är dina och banken vill ha tillbaka dem. Det vanliga är att du får en betalningsanmodan (en uppmaning om att betala tillbaka). Dessutom får du betala en övertrasseringsavgift på ca: 100 kr. Hur stor avgiften är och hur många olika avgifter du kan få betala för övertrasseringen varierar från bank till bank. I värsta fall kan också banken välja att avsluta ditt konto.
Man kan säga att din övertrassering blir som en obetald räkning till banken. Du kan läsa mer om obetalda räkningar här.
Det kan också finnas tillfällen när du gör ett överuttag oavsiktligt. Till exempel om din lön inte kommer in på kontot när den borde gjort det. Vid sådana tillfällen händer det oftast fler än bara en person och banken är därför väl medveten om när det händer och kan ibland se mellan fingrarna med det inträffade.
Tillåten övertrasseringI motsats till en icke tillåten övertrassering kan du fått tillåtelse att göra en övertrassering under en kortare period. Det kan antingen vara fallet om du har ett kreditavtal eller om du har träffat en annan överenskommelse med banken.
Om du har koll på din ekonomi så kan du förutsäga om två saker kommer att ske samtidigt (t.ex. att du får en stor räkning samtidigt med hyresinbetalningen). Då kan du räkna ut att det kommer att saknas t.ex. 1 000 kr på kontot någon dag före lönen kommer in. Om du informerar banken om det, så kan det vara OK förutsatt att de godkänner det.Kom ihåg att det fortfarande kan kosta dig en avgift att övertrassera, så när du pratar med din bank om detta se till att du får veta vad det kostar först.
Det är svårt att säga exakt vad det kommer att kosta, eftersom det kan variera beroende på hur länge kontot är övertrasserat samt vilka regler och avgifter just din bank har bestämt.Det är viktigt att minnas att en övertrassering nästan alltid kostar en avgift, oavsett om den godkänd eller ej. Vanligtvis kostar det kring 100 kr för en kortare övertrassering, men det kostar ränta och fler avgifter om överutnyttjandet pågår under längre tid. Vill du veta exakt vad som gäller för dig måste du fråga din bank.Oavsett om du gjort en tillåten övertrassering eller inte så kommer du också att få betala ränta på ditt överutnyttjade belopp. Övertrasseringsräntan varierar från bank till bank, men ligger i snitt mellan 8 och 23 %.Om du undrar över alla avgifter, räntor, priser och beräkningar kring detta, kontakta din bank.
I korthet: Se till att skaffa en överblick och kontroll över din ekonomi. Se till att du vet hur mycket som kommer in på kontot och hur mycket räkningar och kostnader du behöver betala. Det är många gånger lättare sagt än gjort. Det kan faktiskt vara riktigt klurigt! Vi har därför samlat ihop tre tips som kan hjälpa dig: