March 12, 2020
/ Autor:
Alexander Stenberg

Så fixar du julen - vecka för vecka

Julen är lång och dyr – hela december är dyr faktiskt!

Men du kan tjäna på att starta tidigt. Du kan spara pengar genom att planera, vara väl förberedd och undvika sista-minuten-lösningar i panik. Dessutom så kan det innebära lite julfrid – både för ditt bankkonto såväl som för dig själv.

Här är en minneslista på vad du behöver göra och när:

4 veckor kvar till jul

Exakt fyra veckor före julafton infaller Cyber Monday. Om du även inkluderar startskottet Black Friday, så har du en hel helg fylld med massor av bra erbjudanden!Dra nytta av det! Det innebär att du kan spara pengar på en hel massa jultillbehör. Julklappar, juldekorationer, adventsljusstakar – listan kan bli lång.

Att vara förberedd är nyckeln. Vet du med dig i förhand vad du behöver och vad du ska leta efter så är sannolikheten större att du kommer hem med de saker du verkligen var ute efter OCH att du inte trillar i impulsköpsfällan.

Här finns fler tips om julklappsinköp på Black Friday: Länk

Det är fortfarande november 4 veckor innan jul. Det betyder att det är sista chansen att köpa en adventskalender och små presenter att fylla den med om du vill ge någon en liten adventspresent varje dag innan jul i år.

Har du fått med allt?

 • Dekorationer
 • Adventsljusstake
 • Adventspresenter / 24 små presenter
 • Julkalender
 • Din önslelista
 • Önskelista från dina nära och kära

3 veckor kvar till jul

Shoppingdags! Lugna ner dig, det är ju hela tre veckor kvar, kanske du tänker. Men om du vill bespara dig själv en hel del stress och även spara pengar – börja nu!

Påbörja julklappsinköpen nu. Du kan fortfarande köpa saker online eller gå in i affärerna utan påslaget av julstress. Det är säkert mer folk än vanligt, men fortfarande mindre än vad det kommer att vara strax före jul.

Om du handlar online, glöm inte att kolla leveranstiden – för säkerhets skull.

Samla in önskelistorna och sätt igång.

Här är några spartips inför julklappsinköpen, om du nu inte lyckades köpa dem när det var rea:

 • Gå ihop med någon
  Du kanske kan gå ihop med ett syskon och köpa föräldrarnas julklappar gemensamt i år. Gå ihop med någon eller några där det känns naturligt att vara flera som ger gåvan. Det halverar kostnaden – om inte mer!
 • Gör julklappen själv
  Oroa dig inte – att göra klappen själv behöver inte bara betyda fula teckningar! Du kan göra mycket med fotografier. Ta en bild av dig och ditt syskon, skriv ut den, rama in och gör din mamma glad! Vill du ta det till en helt annan nivå kan du göra ett helt kalenderalbum till farmor. En bild för varje månad.Är du bra på att sticka? Vad sägs om ett coolt stickat iPad-fodral eller en förvaringsvante till mobiltelefonen. Ett tips: om du beställer något tillbehör online, se till att kolla leveranstiden noga så att du hinner färdigt innan jul.
 • Strunta i någon (eller någonting)
  Det börjar bli trendigt att dra ner på antalet julklappar. Kom överens om att det till exempel bara är barnen som får presenter.
  Kanske är det inte bara du som har ont om pengar den här månaden, utan din bror och kusin också – prata med varandra och kom överens om att inte ge varandra några julklappar i år. Det sparar er båda besväret och pengarna.
  Vissa löser problemet genom att bestämma ett visst takbelopp. De kommer överens om att en julklapp inte får kosta mer än till exempel 200 kr.
  Om du vill prova något nytt och kul, välj lösningen med en hemlig jultomte. Alla får en slumpmässig person att ge en julklapp till. På det sättet får alla 1 julklapp och köper endast 1 julklapp!
 • Ge till välgörande ändamål
  En annan trend är att ge bort gåvor till välgörenhet. Istället för en dyr parfym eller liknande kan du ge en donation till en välgörenhetsorganisation i någons namn. Du kan ju själv välja vilket belopp du ger, på det sättet kan du spara in lite på utgifterna.
 • En lott
  En lott är alltid kul att få. Den är inte dyr att köpa och vem vet, det kanske blir den bästa julklapp någon någonsin fått!

3 veckor för jul är det också dags att köpa en del av julmaten. Det kanske inte är du som bjuder hem familjen i år, utan kan erbjuda dig att ordna med julgodiset istället – och det kan aldrig inskaffas för tidigt!

2 veckor före jul

Nu börjar det bli sista chansen att köpa saker online. Sista dagen för beställning med leverans innan jul närmar sig.Webbshopparna är redan hårt belastade och det är också postombuden och leveransfirmorna. Det betyder att om du vill handla online, gör det NU. Kom ihåg att kontrollera förväntat leveransdatum på webbsidan där du handlar. Om du vill vara på den säkra sidan, lägg på ett par dagar för leveransen. December är en hektisk månad…Håll koll på erbjudanden från din lokala handlare och planera dina matinköp till julafton eller mellandagsfesterna. Även om du inte har planerat någon fest själv, så kanske du ska ta med dig något till förrätt eller efterrätt.Hur tar du dig från A till B den här julen? Många ska åka till sina familjer – en del reser en kort sträcka, andra långväga. Ska du ta tåget dit? Reservera då en plats om du inte redan gjort det.Ett annat alternativ är att samåka med andra. Det finns säkert fler som ska till samma stad som du. Vissa erbjuder samåkning gratis, andra kanske frågar om lite bensinpengar. Du kan själv erbjuda att skjutsa någon om du kör själv, eller fråga om du får följa med någon annan. Prova en samåkningsapp, som t.ex. GoMore, och spara eller tjäna lite extra pengar innan julen är över.

När vi ändå pratar om att spara/tjäna pengar under jul: Kommer du vara borta ett par dagar? Då kan du fundera på om du vill hyra ut ditt rum, lägenhet eller hus via Air BnB eller liknande. Kanske det finns någon som besöker just din stad och behöver tak över huvudet. Varför inte testa? Så kan du få ett extra tillskott i kassan när julen är över.Har du fått med allt?

 • Tågbiljett
 • Någonstans att bo under jul
 • Lagt ut på Air Bnb
 • Lagt ut på GoMore
 • Handlat den mat som håller länge
 • Allt du behöver köpa online

1 vecka kvar till julafton

Loppet till mållinjen har startat!Du vet förmodligen var du kommer att spendera din jul och alla andra sammanträffningar under de kommande dagarna. Är du värd/värdinna för någon av dessa? Kom ihåg att se till så du har tillräckligt med stolar, tallrikar och så vidare.Det är nu som du behöver veta alla de sista praktiska sakerna. Behöver du ta med något om du är gäst? Vet vad du tar med! Om det är drycker eller kanske mat och det håller i några dagar - köp det nu!Många är det som spelar någon form av "paketlek" i alla fall en gång under jul. Har du köpr presenterna till detta? Du borde gå ut och handla dem nu innan de bästa är slutsålda.

2-3 dagar före jul

Dags för finjusteringarna!Är du klar med klapparna till alla? Om inte, ta dig till affären nu. Kom ihåg att shoppingcentren har förlängda öppettider och de flesta har öppet den 23:e också. Du hinner fortfarande! Gå igenom listan på vilka du har kvar att köpa julklappar till och bocka av de du redan är klar med. Proffstips: glöm inte julpappret! Aldrig kul att stå utan det den 24:e.Förresten, har du handlat all mat? Det är inte kul att behöva ge sig ut på julafton eller i mellandagarna, se till att du har all nödvändig mat i kylen.Använd vår checklista för att kontrollera att du kommit ihåg allt. Om du glömt något, fixa det NU!Har du fått med allt?

 • Presenter till alla
 • presentpapper, snören osv
 • Vet hur du tar dig från A till B
 • Mat- för julaftonkvällen samt dagarna efter

JULAFTON

Dopparedagen!Idag ska du inte behöva tänka på något annat än dig själv, julklapparna och julstämningen! Julen handlar om att vara med dem du håller kära, så kom ihåg att njuta och skäm bort både dem och dig själv närmaste dagarna.Vi önskar dig en riktigt god jul!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”