March 12, 2020
/ Autor:
Mette Sloth

Vi krossar festivalmyterna

Det finns en massa dåliga ursäkter till varför du inte ska åka på festival.Men festivaler behöver inte nödvändigtvis betyda burkmat, delad toalett, sömnbrist och generell misär. Idag spelar de flesta festivaler i en helt annan liga. Som om det inte vore nog finns det massor av saker du själv kan göra för att lyxa till din festival.Behöver du en liten knuff över tröskeln, eller känner du någon som behöver övertygas, läs vår festivalmytkrossare.Första myten: Det är lortigt och du kommer bli snuskigt smutsig.Yep, det kommer alltid att vara smuts och damm på en festival. Men det finns också gratis duschar, toaletter MED spolning OCH handfat, plus mycket annat.Om du är lite kräsen på det här området, se till att du har de här tre livräddarna nära till hands:

  • Handsprit
  • Våtservetter
  • Pappersnäsdukar

Har du dessa med dig jämt kan du alltid fräscha upp dig, få rena händer och hamnar aldrig i den prekära situationen där toalettpappret plötsligt är… slut. Fixat!Och som sagt, på de flesta festivaler finns det numera duschar som du kan använda så många gånger du vill om dagen.Lifehack: Är du medlem på ett näraliggande gym kan du alltid slinka in där och få en lite lyxigare dusch, men tala bara inte om var du fick den idén från!Andra myten: Det finns bara burkmat och byxvarm dryck.Nix, tvärtom! Nuförtiden finns det såå många matmöjligheter att du inte ens kommer hinna prova alla förrän festivalen redan är över.Det är klart, mycket kebab och pizza är det, men det finns också thai, sushi, indiskt, gourmetkäk. Det finns mat för alla smaker – och alla plånböcker – på de flesta festivaler.Dryckerna, jo de blir varma. Om du lämnar dem framme i solen alltför länge! Men det är liksom ditt eget fel. Du kan alltid köpa kalla drycker på festivalen. Om du tar med dig hemifrån, se till att lägga dem i skuggan eller kanske gräv ett litet hål att lägga dem i. OBS: det är inte på alla festivaler du får gräva hål i marken. Kolla upp att det är OK att gräva, innan du börjar skotta. Om du inte får gräva hål, skaffa en hink som du fyller med vatten och lägg drickat i den.Lifehack: Erfarna festivalbesökare tar med kylväskor och köper is på marknaden varje dag. På det sättet har de alltid kall dricka hela dagen!

Tredje myten: Det går inte att sova för allt oväsen.Det ligger något i det… Men det betyder inte att problemet är olösligt.Först och främst, ofta finns det ”tysta områden” på många festivaler där det inte är tillåtet att spela musik i tälten efter en viss tid. Om du ser till att slå ner tältpinnarna där kommer du garanterat få en mycket tystare upplevelse.En ännu mer handfast åtgärd, skaffa öronproppar. Bra att ha, inte bara för att få sova i lugn och ro på natten, men också på konserterna. Bara skaffa ett par nu!Beroende på vilken kvalitet du vill ha kan du köpa ett par för 10 – 20 kr. Sådana kan du köpa på festivalen. Du kan också köra top-notch och låta formgjuta ett par till just dina öron. Helt anpassade till dig. Men sådana måste fixas innan festivalen och kostar en slant. Fast, å andra sidan, kvaliteten är mycket bättre och du kan använda dem i åratal framöver.Nuförtiden finns det också många, många festivaler där du inte behöver sova över. Endagsfestivaler, eller festivaler utan tältplatser blir mer och mer populära. Så, gillar du att sova hemma, prova en av dem. Det är inte ett skäl att missa festivalupplevelsen!Fjärde myten: Det är för dyrt / Jag har inte rådJäpp, biljetterna är dyra. Vi kan inte ljuga om det. Meeeen, det finns sätt att komma runt det. Många festivaler låter dig betala biljetten i omgångar.Du kan också anmäla dig som volontär. På det sättet byter du din arbetskraft mot en gratisbiljett. Enda nackdelen är att du måste arbeta! Du riskerar också att få arbetspasset just precis när den konserten du veeeerkligen ville se ges.Åh, just det, vi finns ju också. VIVUS kan hjälpa till.

Femte myten: Du måste sova i tält, fast du inte villJa, de flesta festivaler har tältplatser. Men, fler och fler erbjuder ”glamping”. Det är som camping, fast mer glamoröst. Det kan vara i husbil eller i små ”hus”. De sätts upp i förväg och rivs när du lämnar festivalen.Om du är tidigt ute kan du kolla om det finns Air BnB-boenden nära festivalen. HELT SÄKERT kommer det att finnas något.Beroende på hur nära festivalen du bor kan du kanske åka hem och sova varje natt. De flesta som bor i närheten gör det.Sjätte myten: Du känner inte till de flesta artisternaFestivaler är så mycket mer än bara musiken. Det är atmosfären, stämningen, upplevelsen. Det handlar om att få lite kvalitetstid tillsammans med dina vänner.Om det är någon dina vänner verkligen vill se, häng på! Det kan bara bli kul. Om musiken är skräp – skitsamma – du kan alltid få dig ett gott skratt!Meeen, i allmänhet är det (nästan) alltid bättre att höra och se musik live. Det är en upplevelse du inte får någon annanstans.

Sjunde myten: Det finns ingenstans att ladda telefonenDet här är en gammal myt. Den gäller inte längre.Du kan ta med dig en powerbank, du kan hyra en eller köpa en. Vissa människor har till och med solcellsladdare.Om du inte är en av dem så kan du lämna in din telefon i en laddkiosk för en liten peng. Då får din telefon vara på telefondagis en liten stund.Du behöver inte oroa dig, dina snap-dagar kommer att klara sig!Åttonde myten: Du tappar bort dina vänner och måste irra omkring ensamOkej, det händer att man kommer från varandra. Men bestäm en plats i förväg där ni alltid ska träffas om det händer. Om planering inte är din grej, kolla in myt nummer 7. Din kompis är bara ett telefonsamtal bort.Du kan också slå på funktionen att dela din plats på telefonen. Då behöver ni inte ens ringa varandra för att se var alla är.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”