Påsken betyder påskharar, påskägg, påskliljor och påskmiddagar. Allt ska vara gult och chokladkonsumtionen ökar enormt under högtiden!För vissa är påsken en högtid med en massa traditioner, medan för andra är det bara en ursäkt för att hänga med familjen och vännerna, och kanske äta lite extra läcker mat.Men varför firar vi påsken? Vad handlar det hela om?Häng med när vi försöker förklara vad påsken egentligen handlar om…
Ett av de största mysterierna med påsken är varför den ibland är tidig och ibland sen. Vi har väl alla hört någon säga ”ja, se påsken är verkligen sen i år!”Det är inte helt enkelt att förklara när påsken infaller, så häng med nu:Påsken infaller alltid efter den första fullmånen efter första söndagen efter 21:a mars.Okeeeeej, lite svårare än vad det egentligen skulle behöva vara kan man tycka. Vår rekommendation: Kolla i kalendern när påsken infaller.
Påsk firas av många religioner, men på våra breddgrader kör vi mest med den kristna versionen. Många av oss nordbor är inte så religiösa längre, men religion är alltså huvudskälet till varför vi firar den här högtiden.Här är en guide till de olika högtidsdagarna under påsken:Palmsöndagen: Jesus red in i Jerusalem. Folket var glada och lade palmblad på gatan framför hans fötter.Skärtorsdagen: Jesus tvättar sina lärjungars fötter. ”Skär” kommer från det fornnordiska ordet för ”ren”, ”vacker” eller ”blank”. Han åt också den sista måltiden med dem – och kallade brödet och vinet för Kristi kropp och blod.Enligt nordisk folktro var också Skärtorsdagen då häxorna flög på sina kvastar till Blåkulla för att fira häxsabbat och dansa med djävulen.Långfredagen: Jesus korsfästs och dör.Påskafton: Den här dagen inte en röd dag (om du tittar efter i kalendern), men det en dag då vi egentligen ska sörja Jesus död istället för att frossa i påskmat och godis.Påskdagen (söndagen): Jesu uppståndelse. Jesus grav hittas tom.Kristi Himmelsfärdsdag: 40:e dagen efter påskdagen. Vi firar att Jesus fördes upp till himlen. Eftersom den bygger på påsken så infaller alltså dagen på olika datum olika år. Den infaller dock alltid på en torsdag.Men hur kommer det sig att vi har ledigt under de här högtidsdagarna nuförtiden?Från början var det judarna som hade ledigt under dessa dagar. Det kallas Pesach och firas till minne av de judiska slavarnas uttåg ur Egypten.När Jesus red in i Jerusalem, gjorde han det för att fira Pesach. Då hände också alla de saker vi just beskrivit – Jesu död och uppståndelse. På det sättet uppstod påsken även för de kristna och de började högtidhålla dessa dagar för att påminna sig om det som hände Jesus – och har fortsatt göra så i alla år.
Idag handlar påsken mest om traditioner – vad än det betyder för dig.Några av de mest vanliga har inte ett jota med kristendomen att göra.Påskharen, vad har han med Jesus att göra? Inte mycket är svaret. Ursprungligen kommer figuren från Tyskland under sent 1800-tal. Han (eller det) fungerar lite som en hårig, söt minitomte som gömmer små presenter för barn i trädgården. Oftast förpackade i ägg som innehåller godis. Mums!Påskäggen har blivit en stor del av påsken. Troligen är det för att påsken infaller på en tid dåhönorna förr i tiden började värpa ägg igen efter ett vinteruppehåll och tillgången till överskottsägg var stor. Måla påskäggen gör vi i Sverige sedan 1700-talet.Påskriset, tidigare en symbol för lidande, men också för lekfullhet. Under långfredagen användes riset på 1600-talet för att småsmiska varandra. Under 1800-talet blev det istället på modet att börja pynta riset och det blev mer en dekoration än ett ”plågoris”.Påskkort är något som påskkäringarna har med sig i sina korgar. Ursprunget är något som tidigare kallades påskbrev, då man ritade och skrev skämtsamma och retfulla brev som skickades till vänner och bekanta.Påskkäringarna är egentligen häxor som på skärtorsdagen skulle bege sig till Blåkulla för att dansa med djävulen. Man skyddade sig vanligen genom att rita ett kors på ladugårdsdörren, men idag räcker det med att muta dem med en handfull godis för att slippa deras trollkonster…
Påsken firas inte på samma sätt i alla länder. Här i Norden gör vi det på vårt sätt. I andra länder görs det på annat sätt, t.ex. har några av våra grannländer inte lika många lediga dagar som vi.I Polen har man vattenkrig under påsken. Slaget kan utspela sig på din tomt, men kan lika gärna uppstå mellan främlingar på gatan. Så, se till att ha med regnrocken om du åker dit!Om du gillar väldoft, prova Rumänien! Där sprayar man parfym på alla singlar under påsken. Det finns en dag för singelkvinnor och en annan för singelmännen, med olika dofter får man förmoda.I Italien och Spanien tar man påsken på mycket, mycket stort allvar. Här får du uppleva stora parader med musik, utklädda deltagare och stora figurer av Jesus och jungfru Maria. Det firas lite annorlunda beroende på var i landet du är, men i de mest religiösa delarna är det en tid för att sörja. Det kan hända att du får se verkligt religiösa personer som brister i gråt när de tittar på paraderna.