March 30, 2020
/ Autor:
Mette Sloth

Sommarstuga? Så här hyr du en!

Aaahh, äntligen sommar. Bästa tiden på året. Inget snack. För många betyder sommaren ledigt från skolan och semester. Sommar är lika med fritid.

Men, det är inte alla som vill resa utomlands. Några kanske vill, men har varken tid eller pengar till det. Här har du det perfekta alternativet; sommarstugan.

Sommarstuga är själva definitionen av en bra, traditionell svensk sommar. Blotta tanken gör att man nästan kan känna doften av nyklippt gräs, smaken av jordgubbar och det knäppande ljudet från en öppen brasa i eldstaden.

Men även om det säljs allt fler sommarstugor, så är det inte alla som äger en!

Så, hur löser du det? Du vill ha en. Du äger ingen. Jamen, då hyr du en sommarstuga! Vi guidar dig till hur och var du hittar en sommarstuga att hyra i Sverige.

Så här hyr du en

Att hyra en sommarstuga är lyckligtvis ganska enkelt och ofarligt. Det finns många människor som hyr stugor hela året om! Därför finns det så många företag som lever på att hyra ut sommarstugor.

Om du vill hyra en sommarstuga finns det tre huvudsakliga sätt.

Men innan du rusar iväg, ta en liten stund att fundera på när du vill åka iväg och var du helst vill åka. Vet du om du vill åka söderut, norrut eller kanske västerut, så kan du begränsa söktiden en hel del.

Tre sätt att hyra en sommarstuga:

  1. Som vi sa, det finns många företag som hyr ut sommarstugor. Det betyder att det finns en hel drös webbsidor som du kan hyra genom.
    Kolla in:
    Stugnet.se
    Stugknuten.com
    Novasol.seNär du ändå redan kollar online, glöm inte Airbnb. Det är ingen officiell stuguthyrare, men många stugägare använder den sajten.
  2. Genom jobbet
    Vissa arbetsplatser och fackföreningar har sommarstugor som de hyr ut till anställda och medlemmar. Det är förstås inte alla som gör det, och om de har stugor så finns de inte överallt.Men fråga runt lite. Det kan du lika gärna göra. Fördelen är att arbetskompisarna har provat det före dig och det är ett säkert alternativ. Du kommer inte vara den första som besöker stället. Det innebär att du kan lita på hyresvärden och vara säker på att allt funkar med att hitta dit, få nycklarna, återlämning och så vidare.Det är också vanligtvis billigare, plus att det kan vara finare stugor.
  3. Nackdelen är att det är många andra som vill hyra också. Du kan behöva vänta länge, vilket inte bara kommer reta dig, det kan också innebära att du inte kan hyra under den perioden du vill åka iväg.
  4. Det handlar inte längre om du ska kunna åka nästa helg, utan om du kan åka nästa år.

  1. Du känner någon, som känner någon
    Klassikern. När du vill få något gjort så behöver du bara känna någon, som känner någon.Det finns massor av folk som äger en stuga, men som vanligtvis inte hyr ut den. Du hittar dem inte online, på airbnb eller någonstans.Dessa sommarstugor är endast tillgängliga för de som känner ägaren. Eller, som känner någon, som känner ägaren.
  2. Det kräver förstås att ägaren faktiskt vill hyra ut och att de inte själva ska använda sommarstugan just när du vill åka. Men det är ju rätt självklart förstås.
  3. En av fördelarna är att priset ofta är mycket lägre. Det baseras på magkänsla. ”Aha, dom vill hyra min stuga. OK. Tja… 500 spänn?” Visst, det är bara ett exempel, men du fattar vad vi menar.
  4. En nackdel kan vara att det inte är säkert att du hittar någon stuga, alls. Det betyder att inte finns någon garanti att det blir stugsemester överhuvudtaget.Skaka lite i nätverket ändå. Det kanske finns någon, som känner någon!

Priset

Som du kanske redan har förstått, priserna kan variera en hel del! Det beror på hur du hittar huset.

Här är en överblick på var priserna ligger i allmänhet för en stuga när du bokar online via en förmedlare.

Prisexempel för två vuxna, en vecka, i mitten av juli:

Gotland, Klintehamn 6 550 :-
Skåne, Åhus 7 000 :-

Västkusten, Grebbestad 3 900 :-

Några bra ställen

Egentligen är hela Sverige toppen och du kan faktiskt hitta superställen överallt. Så det är också vad vi tänker säga!

Men det är klart, några ställen är helt enkelt mer populära än andra. De mest populära är:

Söderut: Skåne; Österlen, Falsterbo eller Bjärehalvön

Norrut: Höga kusten; Nordingrå, Nora eller Örnsköldsvik

Västerut: Västkusten; Smögen, Kungshamn eller Lysekil

Österut: Gotland, Öland eller Sankt Annas Skärgård i Östergötland (sanktanna.com).

Om du behöver mer inspiration inför semestern rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om staycation/hemester (link to that blog*). Här hittar du rekommendationer och tips om fler semesteraktiviteter och smultronställen som är värda ett besök.

Sommarstuga utomlands

Vi har bara tittat på sommarstugor i Sverige hittills i den här texten, men det är klart du också kan hyra en sommarstuga utomlands.

Det fungerar mer eller mindre på samma sätt som när du hyr en stuga i Sverige.

Scrolla tillbaka till “Så här hyr du en”, läs manualen och sök bara efter “hyra stuga i Europa” när du går online. Du kan också välja att söka efter just det landet du vill besöka. Typ “sommarstuga i Spanien”.

Så, om du vill hyra stuga i Europa; Sök online, kolla genom jobbet eller hitta någon som känner någon.

VIVUS.SE KAN HJÄLPA TILL

Behöver du ett litet extra tillskott inför semestern? Då kan VIVUS hjälpa dig…

Som ny kund kan du låna upp till 5 000 kr.
Och, om du redan är kund kan du låna upp till 15 000 kr.

Ansök här.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”