March 30, 2020
/ Autor:
Mette

Sköt din pension snyggt– spara smart, låna bra!

Du har jobbat länge. Betalat skatt så att nästa generation kan gå i skolan. Slitit för att andra ska ha det bra, hemma eller på arbetsplatsen. Du förtjänar en stressfri pension med utrymme att lägga pengarna på sådant som är viktigt för dig – och sådant dina barn och barnbarn uppskattar. Att du är värd det är säkert alla överens om.Samtidigt finns det många som oroar sig för sin pension och många fruktar det orangea kuvertet. Hur de än har sparat får de allra flesta räkna med att pensionen är lägre än den tidigare lönen.Många VIVUS.SE kunder är pensionärer som njuter av sin frihet på olika sätt. Här sammanfattar vi deras bästa tips.

Spela klokt

Generellt kan man säga att det gäller att spela smart, utefter de fördelar du har som pensionär. Du har mer tid. Du gör förmodligen mindre impulsköp än ungdomar och handlar mer genomtänkt. Detta bygger på livserfarenhet men även på att du har mer tid att planera saker.

Ställ upp en budget

Pensionen gör det lättare att ställa upp en budget. Din inkomst är bergsäker och regelbunden samtidigt som du har färre oväntade utgifter. Räkna ut hur mycket svängrum du har finansiellt genom att dra av dina fasta avgifter från din pension. Gör sedan en rankinglista på vart du brukar lägga pengarna och ranka det utefter det du tycker är viktigast. Om det blir pengar över så grattis, då kan du sätta igång och spara. Välj annars bort sådant du tycker är minst viktigt från din rankinglista tills det går ihop. Ta god tid på dig och prova dig fram.

Andra tips

Här har du några fler spartips:

  • Provpensionera: prova på din nya budget redan innan pensionen, så den är finslipad i god tid
  • Sök alla bidrag: du kan ha rätt till högre bidrag som pensionär, till exempel högre bostadstillägg
  • Efterlevandeskydd: skyddet är naturligtvis en bra idé men endast om du har råd med det och din partner verkligen behöver det
  • Föreningar: pensionärsklubbar erbjuder möjligheter till ett aktivt och socialt liv till väldigt rimliga priser
  • Välgörenhet: det finns många fonder som erbjuder ekonomisk hjälp till pensionärer, samt välgörenhetsorganisationer där man t ex kan äta väldigt billigt
  • Ta råd: alla kommuner erbjuder gratis budget- och skuldrådgivning där du kan gå igenom din situation

Klipp till … om du vill

Det finns extra värdefulla chanser i livet som du inte vill missa. Detta gäller kanske ännu mer när man är pensionär, eftersom man har mer tid att bestämma sig för vad som är viktigt. Du kanske har sett att något som betyder extra mycket för dig tillfälligt är till salu. Eller så kanske du har fått en jättetrevlig möjlighet att träffa barnbarnen. Med VIVUS.SE är det enkelt att ta ett klokt beslut. Om du är säker på att det är värt ett lån, fånga dagen.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”