March 30, 2020
/ Autor:
Mette Sloth

Så fixar du det bästa festivaltältet

Om du ska stanna kvar på festivalen över natten (eller flera nätter) behöver du ett bra tält! För att klara av en festival behöver man sova gott – och det går inte i ett sopigt tält.Om regnet läcker in så kommer det bli en hemsk festivalupplevelse. Detsamma gäller om tältet går sönder.Därför är det ’make-or-break’ att ta med ett schysst tält. Med ett bra tält menar vi ett tält som klarar mer än bara ett år. Ett som du kan med dig nästa år igen. Och året efter det, och året efter det.Vi har undersökt vad som gör ett tält till det ultimata festivaltältet. Vilka krav ska du ställa – och vad behöver du tänka på?Vägen till det bästa tältet börjar här…..

Vad är ett bra festivaltält?

Om ett tält ska fixa en festival så måste det uppfylla en rad krav. De mest viktiga är:

  1. Hur stort är tältet? (Alltså när det är ihopvikt, hur stort är det då att bära.)
  2. Hur lång tid tar det att sätta upp det? (och ta ner det igen.)
  3. Hur bra står det emot regn?
  4. Är det bra ventilerat?

Fundera också på hur många som ska använda och sova i tältet. Är du ensam, med en annan eller kanske med ett helt gäng kompisar som ska bo i tältet?

Vatten

Vatten kan vara det viktigaste att tänka på när det gäller festivaltält. Vi har redan snuddat vid det litegrann. Det kommer bli en rätt trist festival om regnet sipprar ner genom taket eller om det sugs upp genom golvet.När det gäller fighten vatten vs. tältet så behöver du kolla upp något som kallas vattenpelare. Ju högre siffra på vattenpelaren, desto bättre klarar tältet regn.Dessutom, det lönar sig att hitta ett tält med tältöverdrag. Det är ett extra tak du kan resa upp över ditt tält. Det säkrar upp att ditt tält förblir torrt. I varje fall från regnet!

Vind

En annan sak du helst vill slippa är att ditt tält flyger iväg tillsammans med vinden. Se till att tältet har rejäla tältpinnar som är gjorda för att klara lite (eller mycket) blåst.Om du känner dig osäker, köp några tältpinnar för stormigt väder vid sidan av och använd dem istället.

Tid

Festivalen ska ju handla om just festival. Ett tält är bara något du ska sätta upp, punkt. Du vill inte slösa ett ton timmar på att sätta upp det, torka det, spänna tältduken om och om igen osv.Därför ska tältet vara lätt att få upp och också hålla sig kvar upprätt. Kolla gärna in guider på YouTube eller andra sajter före du köper tältet.Om du gillar att vara väl förberedd, gör ett tält-bootcamp. När du väl köpt ditt tält, sätt upp det och montera ner det några gånger hemma.Bjud in festivalgänget och gör en tävling av det hela. Vem är snabbast? När du ändå håller på, börja att göra festivalspellistor och andra saker som borde planeras innan ni drar iväg.

Tillbehör

Att skaffa det bästa tältet är bra! Men det är helt bortkastat om du inte också har bra grejer att sova i och på.Det är därför du måste säkra upp de här grejorna innan du drar iväg:

  1. Liggunderlag
  2. Luftmadrass
  3. Sovsäck

Du skulle kunna skippa sovsäcken och helt enkelt ta med täcket hemifrån. Och kudden! Några gör det. Men vi rekommenderar det inte – av många skäl.Först och främst, det är mycket mer opraktiskt att kånka runt ditt på täcke än en tight ihoprullad sovsäck. Det tar mycket mer utrymme!Dessutom så är det en rätt stor chans att ditt täcke blir hyfsat äckligt efter en festivaltur. Då finns det bara sak att göra – soptunnan! Det är inte så lyckat. Varken för dig, täcket eller miljön.Diskussionen om liggunderlag eller luftmadrass pågår ständigt. Här kommer kontentan; mer eller mindre alla som bara tar med sig liggunderlag blir till slut avundsjuka på de som valde luftmadrass.Det är bekvämare och högre upp från marken, vilket håller dig varm på natten. Kylan från marken stiger uppåt och tar sig lätt igenom liggunderlaget. Då kommer du att frysa!Luftmadrasser görs också i större storlekar, och det är alltid najs att ha lite mer sovutrymme. Kanske också för en nattgäst…

Pris

Nu när du vet vad du ska leta efter och du ger dig ut på jakt efter det bästa tältet återstår bara en sista fråga:Vad kostar kalaset?Danskarna är ett festivalfolk. Här är deras testvinnartält, priserna och var du kan beställa dem…Grand Canyon Dome – Topeka 4Testvinnare som kostar 1 069 kr (inkl. frakt). Finns för 3 personer också och kan köpas på computersalg.seEasy Camp – Nighttide eller DaybreakRekommenderas för festivaler av friluftsgear.dkDet här är ett pop-up tält, vilket gör det extra lätt och snabbt att slå upp. Då får du extra tid att skratta åt alla andra som lägger timmar på att slå upp sina krångeltält.I Sverige hittar du de här tälten på addnature.se för cirka 400 spänn.Iglo 4P CampingtältIngen testvinnare, men en riktig välbeprövad klassiker. Går loss på cirka 600 kronor och kan köpas på friluftsvaror.se

Varför kan jag inte köpa det billigaste?

Klart du kan. Bara glöm allt du läst hittills och köp det första och billigaste du kan hitta.Om du gör det, hoppas du då också har en riktigt bra kompis på festivalen som köpt ett av de bättre tälten. Du kommer behöva smickra och övertala hen att låta dig övernatta när regnet står som spön i backen! Eller när du får en reva i tältet. Eller när det inte går att få ihop.Du får heller inte glömma att även om du känner dig smart och fixar ett tält för 200 kr, när din kompis lägger det dubbla eller mer, så kommer du behöva lägga 200 kronor nästa år också. Och året efter det också… medan din kompis fortfarande har sitt kvar.Vi vet att tält är något som är supertråkigt att lägga pengar på, men du kommer att bli såå glad att du faktiskt gjorde det i slutändan!

VIVUS.SE kan hjälpa till

Om något saknas för att du ska få en bra festivalupplevelse – oavsett om det gäller tältet, biljetten, kläder eller tillbehören så kan VIVUS.SE hjälpa dig.Nya kunder kan låna upp till 6 000 kr.Är du redan kund? Fett! Då kan du låna ända upp till 50 000 kr.Ansökan tar bara 2 minuter och pengarna landar strax på ditt konto. Även om festivalen snart är runt hörnet.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”