March 30, 2020
/ Autor:
Mette Sloth

Reseförsäkring - vad är det och varför ska jag ha det?

Sommaren har kommit och resfebern kommer med den. Vi har nått den mest aktiva resetiden på året.Och när du köper en resa, sitter du där och du checkar av listan. Behöver du incheckningsbagage? Behöver du boka en plats? Behöver du lägga till reseförsäkring?Vänta. Vad var den sista? Reseförsäkring? Behöver jag det? Är det inte lite dyrt?Vi tar en titt på vilken reseförsäkring som finns, om det är en bra idé att ha en och hur mycket det kostar.Resa med oss genom djungeln av reseförsäkring!

Vad är en reseförsäkring?

En reseförsäkring är en speciell typ av försäkring som täcker dig och din egendom när du är ute och reser.Den täcker dig om det är en olycka eller allmänt otur. Det kan vara om du t ex samlar och bryter ditt ben, eller om du blir rånad. Eller det kan vara något annat som går galet under din semester.Din reseförsäkring finns där för att täcka utgifter som är kopplade till olyckor och olycksfall. Utifrån de exempel vi just nämnde kan kostnaderna vara sjukvård, hemtransporter eller det kan vara att täcka förlust av föremål.Vissa människor har en permanent reseförsäkring. Vilket betyder, en som täcker året runt. Andra köper en som bara täcker den specifika resan de planerar.Om du inte reser ofta, är det billigast att du bara köper en enstaka försäkring för din resa.Om du reser ofta kan det vara en bra idé med ett helt år alternativ. Det är uppenbarligen dyrare än en enstaka 14-dagars försäkring, men det blir billigare på lång sikt.

Vad täcker du en Reseförsäkring?

Vad täcker du en Reseförsäkring?

Det beror helt på vilken reseförsäkring du köper. Så håll ett öga och se efter vad din reseförsäkring täcker innan du bestämmer dig.De viktigaste faktorerna är naturligtvis om försäkringen täcker dig när det gäller sjukvård och kostnader som är kopplade till det.Det varierar också där reseförsäkringen täcker. Det finns några som bara täcker dig i Europa och några som täcker över hela världen.Reseförsäkringar är ofta mycket skräddarsydda, varför du kan hitta så många olika versioner.Din reseförsäkring ska åtminstone omfatta följande:

 • Stöld
 • Juridisk hjälp
 • Evakuering vid kris och naturkatastrofer
 • Sök och rädda
 • Terror
 • Krisstöd
 • Hemsamtal
 • Boendeförsäkring
 • Bagagefördröjning
 • Semesterkompensation
 • Avbeställning av försäkring

Och det ska självklart också täcka det land du ska till, samt täcka hela restiden.Om du ska åka skidåkning, forsränning eller andra vilda aktiviteter är det värt att investera i och försäkring som omfattar extrema sporter. Även om din reseförsäkring täcker olyckor och du bryter ditt ben riskerar du att få ditt ärende avvisat om olyckan inträffar under extrem sport. Eftersom det då kan anses som det ditt eget fel och din försäkring täcker inte extrema sportaktiviteter.Detsamma gäller för skidåkning. Skidåkning är ofta en tillägg som du köper till din reseförsäkring. Så, om du åker på skidresa, kom ihåg att kolla om skidåkning är en del.Om du bara ska koppla av, sola lite så är det ingen anledning att välja en reseförsäkring med varken skid eller extrem sporttillägg.

Vad kostar en Reseförsäkring?

Vad kostar då en Reseförsäkring?

Kort och enkelt svar är att priserna varierar. Inte bara för att det finns så många säljare som kämpar för att sälja just sin försäkring. Men också, eftersom det finns så många varianter av reseförsäkring. Vad de täcker och hur länge är bland de faktorer som kan variera.Vi kommer givetvis att ta en närmare titt och ta några exempel.Kom ihåg att om du köper din resa via en resebyrå, kan de ha specialerbjudanden. Kom också ihåg att om du redan har andra försäkringar till exempel hemförsäkring kan de kanske erbjuda dig ett annat pris.Du kan alltid använda webbplatser som jämför priser som eller hitta priserna själv och jämföra dem mot varandra. Det inte alltid den första du hittar som är den bästa.

Att köpa reseförsäkring eller inte

Många svenskar reser utan försäkring. Det är väldigt normalt. Du kanske till och med har gjort det själv eller kanske du fortfarande gör.Naturligtvis rekommenderar vi att du skaffar dig en reseförsäkring innan du lämnar landet och beger dig ut på dina äventyr. Du vet aldrig vad som kan hända!Och även om det är en tråkig kostnad att ta just nu när du köper din resa är det mycket, mycket billigare än den kostnad du riskerar att få, om en olycka inträffar.Kom ihåg att om du är osäker eller är osäker på något som gäller din reseförsäkring, ring försäkringsbolaget.Det är bättre att fråga en för mycket än en gång för lite.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”