Påsken är en bra ursäkt för att resa utomlands. Vårkänslorna spirar och många resmål har fint väder där du kan möta en lite längre kommen vår!Eftersom det är några röda dagar behöver du heller inte ta så mycket ledigt från arbetet eller skolan för att få en lite längre semester.Men, påsken är också en av de dyraste tiderna att resa på – om du inte känner till tricksen förstås.Som tur för dig har vi kollat in var du kan åka under påsken, även om du nu är lite sen med planeringen och inte heller är någon multimiljonär.
Först och främst…
Det första du behöver göra när du vill ut och resa är att klura ut var du egentligen vill åka.Det kanske är så att du inte kan välja och vraka – beroende på prisskillnaderna på resmålen. Bestäm därför först hur mycket pengar du är villig att lägga på resan och kolla därefter vad du kan få för de pengarna.När du hittat din resa är det dags att boka biljetten. Ska du flyga, åka tåg eller bus, kanske kör du bil dit? Om du tänker köra själv och inte äger någon bil, kontakta en biluthyrningsfirma redan nu eller fråga vänner alternativt någon i familjen om du kan få låna en bil.Nästa punkt: boendet. Hotell, vandrarhem eller fixar du kanske eget boende? Glöm inte att kolla på Air BnB, där kan du hitta riktigt schyssta ställen att bo på och ibland är det till och med billigare än hotell.Överväg också semesterbyte av boende. Gå in på Facebook och gör lite research. Till exempel, om du vill åka till New York, så finns det en Facebookgrupp för personer som bor i New York och några av dem kanske ska hem till Sverige över påsken. Kanske kan du byta ditt boende mot deras? Semesterbyte av boende är definitivt ett alternativ, men det krävs förstås lite mer tid för få ihop det hela med research, svarstider, etc. etc., men som belöning i slutändan kan boendet bli nästan gratis.
Och destinationen är…
Vill du få inspiration behöver du inte leta längre. Vi har kartlagt alternativen och de olika semestertyperna. Vi håller oss till de mest populära kring påsken, det finns givetvis andra saker du kan hitta på än vad vi presenterar här. I slutändan är det ju ändå din semester och du själv som bestämmer vart kosan bär.Storstad:Storstäderna erbjuder alltid bra alternativ. Det kan göras ganska billigt också. Om du ligger efter med resebokningen kan många av de bra flygtiderna vara fullbokade, men om du inte är så känslig med när på dygnet du åker finns det ofta massor av alternativa flyg.Lågprisbolagen har ofta flera avgångar till och från städer som till exempel London och Berlin. Eller varför inte Prag, Krakow eller Rom?Men, måste man flyga? Prova tåget eller buss! Du kan åka direkt från centrala Stockholm och anlända mitt i Köpenhamn för omkring 450 kr. Eller kanske FlixBus som tar strax under 500 kr för att åka från Stockholm till Berlin.Kom bara ihåg att Sverige inte är det enda land som firar påsk. Många affärer och restauranger kan vara stängda. Kolla upp det innan du åker. Lite trist att boka in värsta shoppingrundan, bara för att upptäcka att varenda affär är stängd när du kommer dit.Sista-minuten: Du kan boka sista-minuten hela året. Oftast är det ganska billigt också! Det finns sista- minuten-priser till de flesta resmålen och oftast ligger de söderut.Du kan t.ex. åka till Turkiet för 3 823 kr/person den 14:e april inklusive flyg, transfer och boende! Vi hittade det här exemplet på https://www.sunweb.se/solresor/erbjudanden/sista-minutenFör att hitta en sista-minuten resa behöver du egentligen bara söka på de orden. De flesta större resebyråer (som t.ex. TUI och Apollo) har egna databaser med extrapriser, men du kan också prova Sunweb.se, Resia.se eller Solresor.se. Du lägger bara in tidpunkten för din resa och om du vill även det tänkta resmålet, sedan får du en rad förslag. Om du kan tänka dig att vara flexibel kring avresedag och resmål kan du hitta riktigt bra deals!
Finliret
Nu har du bokat din resa och är på väg dit, men tyvärr så slutar inte utgifterna där. Kom ihåg att också budgetera för transfer, mat och dryck – men viktigast av allt också för det du gör däremellan.Det är inte så kul att vara på semester om du inte kan kosta på dig en glass nu och då. Eller en souvenir. Och kanske också ett vykort till mormor. Tio tips till en billigare semesterSparade pengar är intjänade pengar, som det heter. Här får du 10 snabba spartips för att klara budgeten på påskresan:
- MatsäckMånga tror att du inte får ta med dig mat på flyget bara för att du inte får ta dryck med dig. Det är inte sant. Du får ta med lunch, frukost och mellanmål. Så packa en matsäck och lite godbitar och strunta i den dyra maten på flygplatsen.Det här spartipset gäller också på resmålet. Packa en medhavd lunch och köp frukosttillbehören i mataffären på hörnet. På det sättet kan du skippa den dyra brunchen eller lunchrestaurangen
- Ta med en tomflaskaBra grej att ha med, tomflaskan. Lätt att bära i ryggsäcken och gratis att fylla efter säkerhetskontrollen på flygplatsen. Du slipper att köpa tonvis av högprisvatten – bra för både plånboken och miljön. Win-win helt enkelt!Det här tipset gäller för restan av resan också. Fyll på flaskan innan du går ut på morgonen, såvida vattnet i kranen är drickbart förstås. Om du inte är säker, fråga i receptionen eller din tillfälliga hyresvärd.
- Utnyttja rabatternaNär du är på resande fot, håll utkik efter rabatter. Många turistattraktioner, som till exempel muséer, har rabatt för barn, studenter och pensionärer. Om du tillhör någon av de grupperna – eller reser tillsammans med någon som gör det – fråga efter rabatterbjudanden!Studentrabatter finns också på många restauranger och affärer, precis som här hemma. Fråga!
- Tjäna poängKundklubbar blir mer och mer vanligt. Du kan tjäna poäng på nästan allt idag! När det gäller resor finns det många bra lojalitetsprogram att gå med i. Oftast är det också gratis!Kolla in hotels.com, där får du var tionde hotellnatt i bonus. Eller Norwegian Rewards, där tjänar du poäng varje gång du flyger som du kan använda nästa gång du köper en biljett.
- Res lätt och slipp bagageavgifterÄr du en stjärna på packning så kanske du får plats med allt du behöver i en liten kabinväska. Många lågprisbolag tar ut en extra avgift för incheckat bagage. Om du inte behöver checka in din väska så sparar du in de pengarna.
- Chansa lite, res utan platsreservationFör modiga själar finns lite att spara här. I varje fall när det gäller flyg och tåg. När du flyger riskerar du att i värsta fall inte få sitta bredvid den du reser med. Men oftast är ju flygresan rätt kort – du kanske kan leva med det?När det gäller tåg är det lite mer riskabelt, här kan du nämligen riskera att inte få en sittplats överhuvudtaget… och det är ganska långt till Berlin, om du ska stå hela vägen.Kom ihåg, ibland har du inget val, utan du MÅSTE reservera en sittplats.
- Undvik turistfällornaVi känner alla till dem, speciellt där vi själva bor. Priserna är högre på restauranger och caféer som ligger bredvid turistattraktioner. Så, ät inte lunch mitt framför Eiffeltornet!Gör lite research och kolla upp var de bra ställena finns. På det sättet slipper du inte bara att hamna i turistfällan, utan också klara av nödsituationerna när du bara måste ha mat NU och därför hamnar på första bästa ställe – som oftast inte är det billigaste.
- Boka på nätet hemifrånOm du ska till de stora turistattraktionerna i en stad, som Eiffeltornet i Paris, Colosseum i Rom, Reichstag i Berlin och så vidare, boka hemifrån. Det är nästan alltid billigare OCH du slipper också köa för att köpa biljetterna när du kommer fram.
- Go localTänk lite som om du själv bodde där och bli lite mer öppen för att fråga någon, det kan vara guld värt! Om du tänker på stan där du själv bor och vad du skulle rekommendera en turist att göra, skulle inte några av sakerna vara gratis? Det kostar inget att besöka en vacker stadspark eller att gå längs sjön eller floden. Fråga någon om dom har några tips och rekommendationer när du kommer fram.
- Google, Facebook, Instagram, Pinterest..här hittar du tusentals tips och hintar om vad du borde göra och besöka. Det spelar ingen roll om du åker till en storstad eller en liten håla mitt i ingenstans, det finns alltid någon som varit där och lagt upp sina tips och upplevelser på webben.Om du söker “10 saker att göra i…” eller “10 ställen att äta på…” så hittar du massor av listor! Försök att undvika sidor som TrustPilot och TripAdvisor, inte för att det är något fel på dem, men därför att de bara visar de mest populära ställena. Också mer kända som “turistfällorna”. Och folk på de platser som toppar listorna vet också om det och anpassar (läs: höjer) priserna därefter. Kolla istället på folks bloggar och Instagramprofiler. Det är där du hittar guldklimparna!