January 14, 2020
/ Autor:
Mette

P2P lån

P2P-lån står för peer-to-peer lån och innebär att privatpersoner lånar pengar till varandra genom en online-plattform. Företeelsen kallas ibland på svenska för person-till-person lån. Detta blogginlägg handlar om P2P-lån och om VIVUS.SE lån.

Först ett förtydligande

För dig som vill läsa mer om P2P-lån, vänligen scrolla nedåt en paragraf. VIVUS erbjuder inte P2P-lån, men däremot snabba direktlån. Klicka här för att ansöka om ett direktlån.

P2P lån och var det kommer ifrån

Peer to peer är ett begrepp som blev känt när fildelningen växte fram. Fildelningen erbjöd som bekant användarna att ladda ner filer från varandras datorer istället för att hämta materialet från en server. Det betydde att varje person som hade filer den ville dela med sig av kunde göra det direkt från hemdatorn med hjälp av ett fildelningsprogram.

Konsekvensen blev att illegal fildelning exploderade. En vanlig teknisk lösning gick ut på att varje enskild användare bidrog med en liten del var när någon laddade ner en fil. Den som laddade ner hämtade alltså inte filerna från en källa, utan flera från flera källor. Teoretiskt sett kunde tusentals personer bidra med några smådelar var till t.ex. ett digitalt musikalbum som en enskild användare laddade ner.

Eftersom filerna inte fanns på ett ställe och eftersom att det var likgiltigt om en enda användare stoppades, blev det svårare för myndigheterna att förhindra fildelningen. Själva tekniken bakom är fortfarande laglig.

Ett P2P-lån bygger på samma idé som peer-to-peer tekniken. Ett P2P-lån börjar med att en långivare bestämmer ett belopp hon vill låna ut. Liksom en P2P fildelare inte kontrollerar vem, hur många eller hur stora delar av filen som enskilda användare laddar ner, bestämmer heller inte den som ger ett P2P-lån vem som lånar eller hur mycket varje enskild gäldenär lånar av beloppet.

Med andra ord, låntagaren tar ett lån, men bakom beloppet finnes en mängd olika borgenärer. På så sätt sprids risken i ett P2P-lån.

Tekniken bakom P2P-lån är en online-plattform som matchar långivare och låntagare mot varandra. Tack vare att P2P-lån sköts helt online och inte erbjuder några andra tjänster går det att hålla kostnaderna för lånet nere. Det är en av anledningarna till att folk söker sig till P2P-lån.

Varför har inte P2P-lån slagit igenom på bred front?

P2P-lån är en marginell företeelse. Varför det är så kan jag bara reflektera kring. Kanske känns det osäkert att låna och att låna ut till ett okänt antal personer som är och förblir anonyma? De flesta håller hårt i sina surt förvärvade slantar och vill inte riskera något. Under vanliga lån är det tydligt vem som lånar och vem som lånar ut, och så har lånen fungerat ända sedan de första bankernas uppkomst i 1300-talets Italien. Att beloppen i P2P-lån flyttas runt anonymt känns kanske osäkert?

Hur framtiden ser ut för P2P-lån återstår förstås att se. Kanske har den nya generationen lättare att ta till sig låneformen? Den nya generationen som kanske inte ens kommer att ha tillgång till kontanter när de blir vuxna…

Finns det några risker med P2P-lån?

Olika klienter för peer-to-peer lån erbjuder olika säkerhetslösningar. Det finns strategier för att den som lånar ut i ett P2P-lån inte ska förlora sina pengar vid utebliven betalning, men risken tas av långivaren. Å andra sidan ges borgenärer för P2P-lån en hög avkastning, det är inte ovanligt med räntor upp till 10 – 15 procent. Som vanligt i den ekonomiska världen avspeglar räntan risken som borgenären tar.

Du som vill låna ut till eller ta ett P2P-lån måste själv göra en riskbedömning. Vi rekommenderar att du gör efterforskning så du är säker på att företaget är seriöst, vilket du bl.a. kan se om det har kända investerare bakom sig. Men det finns förstås andra sätt att försäkra sig om det också.

Ett snabblån av VIVUS.SE

Vivus är en seriös kreditgivare med stor erfarenhet. Vi är del av internationella 4 Finance group som har mer än 10  000 000 utgivna krediter. Med andra ord hoppas vi at du kan känna dig trygg med att låna pengar av oss.

Vivus är en högkostnadskredit för snabba konsumtentlån på belopp mellan 2000 – 15 000 kr. Maxbeloppet för nya kunder är 5000 kr. Återbetalningstiden är 7 – 30 dagar.

Vi erbjuder inga P2P-lån utan är en traditionell kreditgivare. Vivus snabblån likhet med P2P-lån är smidigheten som kommer av online-hanteringen. Beviljas du ett lån av Vivus betalas pengarna ut inom 15 – 30 minuter, dygnet runt, alla dagar i veckan. Det kan faktiskt vara snabbare än ett typiskt P2P-lån.

Gör så här för att låna av VIVUS.SE

För att låna ska du först fylla i formuläret på VIVUS.SE hemsida. Du kommer också behöva identifiera dig med Bank ID och godkänna att vi gör en kreditkontroll.

Du bekräftar din identitet med hjälp av Instantor och din bank eller genom en manuell process. Efter identifiering och kreditkontroll startar omedelbart din låneansökan att behandlas. I de flesta fall presenteras du kort därefter för ett låneförslag av oss.

Vill du ta lånet väljer du bara att acceptera det. Pengarna sätts in på ditt konto 15 – 30 minuter efter att din ansökan har registrerats!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”