March 30, 2020
/ Autor:
Mette

När är korta lån bättre än långa?

När du känner att du behöver låna bestämmer du själv vilket privatlån som är bäst för dig. Första frågan är dock alltid om du behöver låna överhuvudtaget. Kan du hoppa över utgiften eller avvakta nästa löning? Du ska även vara säker på att du fixar att betala tillbaka. Om du är osäker eller har ekonomiska problem finns det råd .

Akut situation

Korta och långa lån är två olika produkter som används i olika situationer. De har olika fördelar och nackdelar.
En bra sammanfattning är följande. Snabblån ”är först och främst för dig som behöver låna pengar snabbt och utan krångel. Tanken är att lånet ska kunna utnyttjas i en akut situation där det är viktigare att få pengarna direkt utan större dröjsmål och där räntekostnaden är sekundär.1
Det handlar alltså ofta om en situation som blir värre om du inte får tag i pengar direkt. Här är några exempel:

Du bilar till jobbet och får motorstopp: Om du inte lagar bilen direkt riskerar du förlorad inkomst eller sparken.
Din ugn går sönder: Om du börjar att spara ihop för att byta ut den måste du och din familj äta dyr mat tills du har råd med en ny ugn.
Du är på semester utomlands, har tre nätter kvar på hotellet men reskassan är tom: Om du reser hem tidigt måste du ändå låna till en ny flygbiljett och pengarna du redan har lagt på de tre återstående nätterna är bortkastade.

Mindre belopp, mindre krångel

Korta lån är också rätt val om det handlar om belopp som är väldigt små jämfört med din inkomst. Här är ett exempel:

Du behöver 500 kr för att fixa ett månadskort till bussen: Du har bra inkomst men har fått många oväntade utgifter just denna månad. Om fyra dagar kommer lönen och då fixar du med lätthet att betala tillbaka.

I detta fall kan du tycka att det är skönt att välja ett mindre belopp över en kort period. Sen betalar du av allt på en gång, glömmer det och går vidare med livet. Detta funkar inte med banklån där du måste låna ett större minimumbelopp över en längre period.

Tre tumregler

Ta aldrig korta lån för att betala av andra lån. Att samla alla sina skulder i ett lån är en bra plan och då behövs ett större, längre privatlån. Om du ser att dina utgifter oundvikligen ligger högre än dina framtida inkomster finns det hjälp .
Räkna ut vad det kostar. Vi har beskrivit hur du bäst jämför vad olika lån kostar . Kom ihåg att den effektiva årsräntan inte speglar ett låns kortare karaktär när du jämför lån med olika löptider.
Läs på. Det är du som bestämmer. Ju mer du förstår och ju mer du vet, ju bättre blir dina beslut. Du kan alltid vända dig till Vivus.se kundtjänst och fråga dig fram. Vår artikel om var du bäst hittar rådgivning och tips finns .

Källa:
1 https://smslånonline.se/#vad-ar-smslan. Observera att på webbsidan används uttrycket sms-lån även om det egentligen handlar om alla lån med löptid på upp till 2 år.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”