March 12, 2020
/ Autor:
Mette Sloth

Investera i dig själv

Att skämma bort sig själv kan betyda olika saker beroende på vem du är. Vi har alla olika uppfattningar om vad som ger oss tillfredsställelse och njutning. Behovet för hur mycket egentid var och en behöver varierar ju också.Oavsett skillnaderna så kan vi alla vara överens om att det är nyttigt och bra för dig att se till att du, lite då och då, får kvalitetstid bara för dig själv.Egentid kan vara allt från ett par minuter om dagen för att bara få andas lite, till flera bara-jag-dagar i rad. Återigen, det beror på hur mycket tid just du behöver för dig själv, men också hur mycket du kan unna dig.Det kan vara svårt att ta en hel dag eller två för egentid om du har små barn. Likaså om du arbetar (för) mycket, o.s.v., o.s.v…Men vad ska du då göra när du har din egentid? Vad betyder det att investera i sig själv? Fortsätt att läsa så får bra tips om hur du gör det bästa av din egentid och hur du bäst investerar i dig själv…

Vad ska du göra?

Vi kan lika gärna börja med mamma-rådet, för det är en rad saker vi behöver ta upp nu när vi pratar om att investera i sig själv. En investering är ju en uppoffring du gör för att få något tillbaka längre fram (helst också med ränta). Om vi översätter det till dig själv behöver du faktiskt ha koll på de här mammiga tipsen:SömnStäng av väckarklockan när det är din dag. Sov så länge din kropp behöver istället, så laddar du upp dina batterier. En god natts sömn är en riktig investering.Ut och rör på digGå, jogga, cykla, hoppa. Gör vad du vill, men bara se till att du kommer ut i friska luften och rör på dig. Passa också på att suga i dig lite solljus (om det nu skulle vara soligt). Det är en hälsokur för både kroppen och själen. Gör 1 praktisk sak.Japp, supertråkigt, vi vet, men det har visat sig att många får dåligt samvete av att ha egentid. Jag borde diska, borde tvätta, borde dammsuga, borde… Det dåliga samvetet bara växer under hela dagen. Men du kan bryta ner den känslan genom att välja EN av dina jag-borde-verkligen-göra-saker och bara göra den! Ta disken till exempel. När du väl är klar mår du redan bättre, och det tog ju inte så lång tid.

Nu, när din inre mamma är nöjd, och kanske också du själv, kan vi gå över till det verkligt roliga: Du ville ju ha egentid och då borde du chilla och bara göra saker du verkligen gillar! Så, för att du inte ska få idétorka och bli uttråkad kommer här några idéer:

  • Titta på några av de 100 bästa filmerna på IMDB
  • Seriestreama någon TV-serie
  • Laga din favoritmat
  • Fixa ett hemma-spa
  • Måla eller rita
  • Gör lite hemma-workout – det finns massor av bra klipp på YouTube med alla möjliga workouts: Yoga, styrka, dans…

Appar:

Det finns appar för allt nuförtiden! Några av dem hjälper också att göra din egentid till något alldeles extra. Här är några sköna appar:Imdb – listor på filmer. Massor av inspiration! Betygsätt filmer du redan har sett och sedan föreslår appen andra filmer baserat på dina betyg. Asfett!Breathe – helt enkelt andningsövningar för att riktigt få in all avslappnande luft långt ner magtrakten.Tasty – Läckra recept. Surfa fram en god frukost, lyxig lunch eller hänge dig åt en monstermiddag! Här finns något för alla.

Schyssta grejor för mig-själv-tid:En foam rollerAnsiktsmask (egentligen helt utformad för egentid)Pyjamas eller mjukiskläderSköna tofflorEn bra TVEn grym ljudanläggningEn spelkonsol, om du nu gillar gamingEn mjuk soffa som omfamnar digEn padda för att ta med filmen överallt i hemmetEn massageapparat – till den del av kroppen som behöver den bäst (öppet för egen tolkning)

Säg nej:Genom hela texten har vi pratat om saker du borde göra eller vad du kan göra. Men, egentid är också att säga nej. Egentid är inget skämt, det är en riktig dejt med dig själv. Och precis som när du har en dejt med någon annan och måste säga nej till saker den dagen, så borde du göra likadant när du har en dejt med dig själv. Du är faktiskt på dejt, så nej, din kompis kan inte bara droppa in för en snabb kaffe. En dejt är en dejt.Om det är svårt för dig att överhuvudtaget hitta en lucka för egentid i ditt späckade schema borde du kanske överväga att säga nej till några saker och prioritera dig själv lite. Det är nämligen inte så dumt att boka in lite egentid – det kan faktiskt vara en riktigt bra investering!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”