En skidresa är mer än att bara hitta ett ställe att sova på och ta sig dit och hem igen. Många av oss tänker inte på alla andra kostnader som kommer med skidturen.Här är en överblick som hjälper dig att planera din skidbudget så noggrant som möjligt.Skidåkning är ren dyr hobby. Åtminstone för de flesta av oss. Ändå är det en av de populäraste semestertyperna. Det är svårt att förutse vad priset för en skidresa verkligen blir då priserna ändras nästan dagligen.Det beror när du åker, var du åker, hur länge du stannar, hur hög standard du vill ha och så vidare. Ett stalltips är att du behöver lägga minst 5 000 kr per person för att ta dig till skidorten och hitta ett ställe att bo på. Det är sannolikt det lägsta prisnivån, men det är nästan lika säkert att slutpriset för resan blir högre.Men, utgifterna slutar inte där. Om du inte har egen skidutrustning (skidor, pjäxor, stavar och hjälm), så behöver du hyra det. Självklart behöver du också liftkort för att överhuvudtaget komma upp i backen.Dessutom, om du inte åker så regelbundet, så kanske du behöver komplettera med lite grejor innan du åker hemifrån. Underställ, varma strumpor, handskar, skidjacka. Kanske också skidglasögon, zinkpasta…. listan bara fortsätter! Det går heller inte att snåla in på dessa saker. Det är inte så kul att vara frusen från tidig morgon till sen kväll när du åker skidor
Du får också lägga in de vanliga resekostnaderna du alltid har. Du behöver ju äta och kanske också dricka lite. Kanske även köpa en souvenir att ta med hem!Beroende på var du bor kanske du kan köpa något att äta i affären eller på marknaden och ta med lunchen till backen.Det brukar finnas många restauranger på skidorterna – både i backen och i byn, så du kan alltid köpa både lunch och middag där. De flesta äter lunchen i backen och gör sedan middag hemma, eller så har stället du bor på halvpension med middag.Eller så får du frukost istället och äter både lunchen och middagen ute.Kolla upp valmöjligheterna före du åker. Om de serverar mat eller om du har möjlighet att laga egen. Då kan du lättare budgetera matkostnaderna.
Det varierar från ställe till ställe om du behöver transport till backen varje dag och om du måste betala för det eller inte.Om du inte kan gå till liften och heller inte har möjlighet att köra dit (om du inte har egen bil alltså) så finns det ofta några alternativ.De flesta skidorter erbjuder skytteltrafik till backen för rimliga priser, ibland ingår det till och med i liftkortet. Om du bor på ett stort hotell kan de ha en egen buss. Det enda du behöver göra då är att se till att vara där i tid för avgången.Du kan alltid ta en taxi eller hyra bil på flygplatsen förstås. Det är självklart det dyrare alternativet
Det är självklart helt upp till dig. Priserna är ofta mer eller mindre likadana. Om du är nybörjare kan det vara en god idé att använda en resebyrå – de kan hjälpa dig när du har frågor och erbjuder kanske också bra priser på skidskola.Skidguiderna från resebyrån känner också till backarna som sin egen ficka, de kan hjälpa dig att planera fina rutter så att du får ut det mesta av dagarna.Om du är en erfaren skidåkare kan du lika gärna planera allt själv. Du vet förmodligen redan vad du har för krav på boende, transport, etc.
Var du åker någonstans och hur du väljer att bo, detta är det som till syvende och sist utgör merparten av kostnaden för resan.Det är klart, om du väljer att stanna kvar i Sverige, och det inte är alltför långt till fjällen, brukar det bli billigare än att åka utomlands.Generellt sett är det säkert att anta att Schweiz är det dyraste landet i Europa att åka skidor i. Vissa områden i de franska alperna toppar också dyrlistorna.Länder där du kan oftare kan hitta bra och relativt billig skidåkning är Österrike och Italien.För dig som är nybörjare är en av de saker du bör fundera på när väljer skidort är om det finns ”snögaranti” – det betyder, kan du vara säker på att det kommer finnas riktig snö?På en del platser finns det inte snö året om och ibland kanske inte ens tillräckligt för att täcka alla backarna under säsongen, då använder man konstsnö. Det går fortfarande att åka, men det är skillnad i åkkvaliteten och även snökänslan i åkningen, det påverkar hela upplevelsen.Nästa sak att överväga är storleken på skidområdet och hur många kilometer pist det finns. Det är klart, är det första gången kanske det inte spelar så stor roll. Men om du åkt förut och är lite mer erfaren ska du sikta på lite större skidområden – där har du möjlighet att prova många olika pister och svårighetsgrader.Som om det inte vore nog, du behöver också kolla upp och jämföra priserna på liftkorten. De kan variera MYCKET! Även inom samma land. Proffstips: Om du åker i ett område som delas av flera länder – du kan till exempel kanske åka mellan Italien och Schwiez – då kan du spara en hel del på att köpa 1-dagspass i det dyrare landet och sedan åka in i det andra och köpa 5-dagarspasset i det billigare.Här är en lista på några av de dyraste skidorterna i Europa:Gstaad, SchweizSt. Moritz, SchweizMegeve, FrankrikeSt. Anton, ÖsterrikeVal d’Isere, FrankrikeZermatt, SchweizVerbier, SchweizCortina d-Ampezzo, ItalienSierra Nevada, SpanienChamonix, FrankrikeGarmish-Partenkirchen, TysklandBad Gastein, ÖsterrikeChampoluc, ItalienSka du gå ”all-in”?Självklart är Europa inte det enda stället du kan åka skidor i. Varför inte löpa linan fullt ut – prova Kanada, USA eller kanske t.o.m. Japan!Kom bara ihåg, allt vi sagt om budget hittills gäller inte för dessa destinationer och du kommer därför sannolikt behöva lägga ner ”liiiiite” mer kosing för att komma dit.
När du väl bestämt vart du vill åka behöver du klura ut var du ska bo.Som vi just lärt oss, det är bra att hålla koll på vad som erbjuds i form av pension (mat), men också när det gäller boendets placering och/eller transporter.Vill du kunna laga mat själv? Då bör du leta efter en lägenhet eller hus att hyra själv.Vill du ha lagad mat? Kolla då in hotell eller bed-and-breakfast istället.Ska ta med dig egen bil? Då kan du spara in lite på boendet genom att bo lite längre bort från liftarna.
Som vi nu lärt oss är det ganska svårt att i förväg veta exakt vad slutpriset för skidresan blir. Men för att komma så nära som möjligt, se till att ta med de här nyckelfaktorerna när du budgeterar inför skidresan:
Om du drömmer om en skidresa, men det är svårt att få pengarna att räcka till innan snön är borta kan VIVUS hjälpa dig. Som ny kund kan du låna upp till 6 000 kr. Om du redan är kund hos oss kan du låna upp till 50 000 kr.Läs mer och ansök här: https://www.vivus.se/register
Ansök nu, så får du pengarna i god tid innan snön försvinner!