March 12, 2020
/ Autor:
Christine Guldbrandsen

Halloween: Vad är det, och hur firar vi?

Vad är Halloween?

Halloween är en högtid som går tillbaka långt i tiden. Hela vägen tillbaka till den keltiska tiden, för ungefär 2000 år sedan. På den tiden spenderades dagen med att göra brasor och bära masker för att hedra de döda och för att skrämma iväg onda andar. Det var på just denna dag, eftersom man trodde att 1a november var starten på ett nytt år. Det var övergången från sommar till mörkare och kallare tider. Så man firade en sorts nyår den 31a Oktober. Man trodde att under denna  nyårsafton, smälte den undre världen samman med vår. Dörren var öppen, så att säga. Det här betydde att andar och spöken kunde dyka upp! Självklart gjorde du vad du kunde för att hålla borta alla onda andar.Under 700-talet utsåg påven en dag för att hedra alla helgon, som föll på 1a November. Efter att en tid passerat, började romarna inspireras av keltiska traditioner. Kelterna var ockuperade av romarna på den tiden, så romarna kunde lätt ta några delar av de lokala traditionerna.Det var faktiskt dagen innan Alla helgons dag (1a November) som blev Alla helgons afton (31a Oktober.)Allt som tiden gick, blev dagen mer och mer kristen, och de keltiska rötterna glömdes bort. Kristendomen var här för att stanna! Traditionen överlevde, liksom många av de andra kristna högtider vi har idag.På den tiden, markerades Alla helgons dag genom att man klädde ut sig till änglar, helgon, och djävular. Om vi snabbspolar till idag, firas Alla Helgons Dag den lördag som infaller mellan 31a Oktober och 6e November. Halloween firas istället den 31a Oktober. Idag klär vi ut oss i läskiga dräkter, och pyntar med dödskallar, fladdermöss, och annat. Det läskiga temat har blivit meningen med Halloween. Du kan inte fira Halloween utan läskiga saker!I Sverige har högtiden kommit via den amerikanska kulturen. Det började smått, men idag är Halloween är stor dag för många. Speciellt för familjer med barn, där det nästan fungerar som en läskigare version av Skärtorsdagen.

Hur vi firar Halloween idag:

Halloween börjar märkas av redan i början av Oktober. Många butiker pyntar sina fönster, och visar upp orangea kläder och pumpor.Många familjer har också tagit efter traditionen att skära ut pumpor, som sedan placeras utanför ytterdörren med ett ljus i. Denna tid på året är för många förknippad med hösten, och man kan inte ha det ena utan det andra.Själva Halloween firas med läskiga dräkter. Många barn går från dörr till dörr, och varnar oss med ’bus eller godis’. Genom att göra detta, lyckas barnen samla ihop massor med godsaker.För unga och vuxna, betyder Halloween skräckfilmer och maskerader. Allt handlar om att klä ut sig till något skrämmande eller roligt, och gå på fest där Halloween-temat är överallt! Det betyder läskiga drinkar, läskig mat, dekorationer, och musik. Allt måste vara läskigt!När den 31 oktober väl är över, är Halloween också det. Det är inte som julen, som kan börja nästan två veckor innan den faktiska julhelgen… Om man räknar in allt.

Vad du kommer behöva:

Om du ska ha en bra Halloween, kommer du behöva detta:

  • En läskig dräkt
  • Skrämmande dekorationer
  • En spellista med läskig musik (Det finns massor med Halloween-spellistor på Spotify - Spoiler alert: Thriller är en hit!)
  • Godis (Bus eller godis)
  • Mat och dryck i läskiga varianter

Du kan öka eller minska volymen av dessa, beroende på om du ska gå på fest, eller fira med familjen.Det kan också bero på hur kreativ du är. Du kan göra många coola Halloween-grejer själv. På det viset behöver inte Halloween bli en dyr historia. Om du inte är så bra på att skapa saker från ingenting; som att sy upp en dräkt, baka kakor, göra dekorationer, och så vidare-  då kan du behöva spendera en slant. Men oroa dig inte - du kan hitta vad som helst i butikerna, så du kommer klara dig.

VIVUS.SE kan hjälpa dig

Om du bara behöver den sista pusselbiten för att få bästa möjliga Halloween, kan VIVUS.SE hjälpa dig.Som ny kund kan du låna upp till 5000 SEK. Det spelar ingen roll hur mycket du väljer att låna från oss, vi kommer att skicka pengarna samma dag! Du är bara några klick bort :

ANSÖK HÄR

Fast ränta/år 39% med prisex. för ett lån på 5000kr: Vid återbet på 4 mån (3 mån Lägst att betala). Eff ränta 164,2% (inklusive 395kr Uppläggningsavg + 300kr Lägst att betalaavg). Återbet: 1m: 1132kr 2m: 714kr 3m: 700kr 4m: 3870kr (3750kr kap + 120kr ränta) = Totalt att återbet: 6416kr. Vid återbet på 30 dgr. Eff ränta 260,1% = Totalt att återbet 5555kr

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”