March 30, 2020
/ Autor:
Mette

Enkelt lån, enkel återbetalning. Sätt upp en plan- VIVUS.SE

Dags att minska skulder? Sätt upp en plan som funkar för dig. Här finns det lite exempel på hur du kan planera din ekonomi bättre.

Kartlägg och ranka utgifterna

Ta först reda på var pengarna brukar ta vägen. Räkna ut skillnaden på dina fasta utgifter, som bostad och återbetalningar, samt dina inkomster som lön, pension och bidrag. Kartlägg dina lagom flexibla utgifter, som mobilen, transport och mat, och det du anser är helt valfria kostnader, till exempel spabesök, pizza eller shopping. Ranka sedan de lagom flexibla och valfria utgifterna efter hur viktiga de är för dig. Låt dig inte påverkas av råd som inte gäller dig. Du kan till exempel ha hört att man ska låsa in mobilen i ett skåp men om du har ett barnbarn som precis lärt sig prata eller ett jobb där du måste ha dygnet-runt kontakt med kollegor är detta nog inte för dig. Då ska mobilen visst hamna högt på rankinglistan. Sådant du lätt avstår från hamnar längst ned i rankningen. Börja nu längst ner på din rankinglista och välj bort så mycket som behövs för att sköta dina återbetalningar med en lagom god marginal.

Raka linjen

Gör en tidslinje och sätt sedan belopp som milstolpar. Bestäm dig till exempel att ha mellan 1 000 och 1 500 kronor på kontot ett visst datum efter att ha betalat dina utgifter. Din sista milstolpe i tidslinjen blir målet. Målet kan innebära att du har betalat av ditt lån helt och hållet eller att du har kommit en bra bit på väg. Om du exempelvis har ett lån på ett år kan du föredra att göra en ny plan var tredje månad, eller en lång plan för hela året, beroende på vad som känns bäst för dig.

Och till sist … belöningen!

Det är alltid skönt när lånet är återbetalat. En extrabonus är att om du sköter dina återbetalningar snyggt så hjälps även din kreditvärdighet. Sist men inte minst kommer det nu vara lite extra kvar varje månad, det kommer kännas lite tjockare i plånboken. Överskottet är dina pengar som du spenderar eller sparar som du vill!

Om siffrorna inte går ihop

Om du ser att dina utgifter oundvikligen ligger högre än dina inkomster över en längre period, är det dags att söka hjälp. Ta i så fall inte flera lån. Vänd dig istället i all diskretion till vår kundtjänst eller använd vår information om olika instanser som erbjuder anpassad vägledning.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”