March 30, 2020
/ Autor:
Mette Sloth

Budget

En budget hjälper dig att få överblick över din privatekonomi. På så sätt kan du se om du behöver spara eller om du kan unna dig ett inköp. Det här blogginlägget ger bl. a. en kortfattad introduktion till hur man gör en budget och beskriver vikten av att ha en månadsbudget. Vi erbjuder också lån – vilka faktiskt också blir en del av din budget. God läsning!

Hur gör man en budget? En sammanfattning

När du gör en budget börjar du med att skriva ned dina utgifter och dela upp dem i två kategorier. Den ena kategorin är fasta utgifter. Dit räknar du in sådant som hyra, försäkringar, mat, och andra återkommande utgifter du inte kan skära ned på. Den här kategorin är viktigast i din budget, eftersom du hela tiden måste utgå från summan av dina fasta utgifter.Den andra kategorin i din budget blir alla övriga utgifter.För att göra en budget behöver du någon form av budgetmall. Det finns digitala och fysiska sådana. Testa att googla på budgetmall för att finna någon som passar dig. Vanligast är att man som privatperson gör en månadsbudget eftersom in- och utbetalningar oftast sker månadsvis.En månadsbudget för en månad i taget är en mycket bra början, men är i längden inte tillräcklig.Dessutom skiljer sig de fasta utgifterna åt under de olika årstiderna. Därför är det smart att också göra en årsbudget, så du bättre kan planera för årets olika utgifter.Om du tycker det verkar överväldigande med en årsbudget, börja med en månadsbudget och öka antalet månader när du fått ett bättre grepp om hur man gör en budget.En budget består av inkomster och utgifterLika viktigt som att skriva ner sina utgifter är att skriva ner sina inkomster. Börja med att skriva ned dina fasta inkomster och därefter planerade engångsinkomster.Nu börjar det roliga – PlaneringenNär du listat dina utgifter och inkomster kan den roliga biten av att göra en budget börja: Planeringen. Planeringen är extra rolig om det visar sig att du kan spara mer pengar än du först trodde. Att planera sin budget innebär att du prioriterar vad du lägger dina pengar på.När du tittar på din budget från månaden innan ser du svart på vitt hur mycket pengar du lagt r på t.ex. snask, hämtpizza, taxiresor, exklusiva viner, abonnemang till sport- och streamingtjänster, kläder du använt en gång o.s.v. När alla utgifter är nedtecknade i en budget är det inte ovanligt att en lust att ändra sina konsumtionsvanor uppstår.Nästa steg i din budget – OmprioriteringNär du gjort dina omprioriteringar och skurit ned på utgifterna kan du förstås välja att spara mer pengar, eller att köpa andra saker än du gjorde tidigare.När du har följt din månadsbudget några månader får du en bättre idé om hur du kan planera längre in i framtiden. Efter ett år med budget blir det ännu lättare att planera eftersom du då kan se vilka månader som var dyrast året innan. Anteckna hur mycket du spenderade på mat, kläder o.s.v. varje månad.

Lån som del av din budget

Om din budget har hjälpt dig frigöra resurser öppnas dörren för att du ska kunna ta ett korttidslån. Vivus lån är på mellan 7 – 30 dagar. I praktiken innebär det att lånet oftast betalas av vid nästa löning. Innan du gjorde din budget hade du kanske inga pengar över, och hade således inte råd med ett korttidslån.Med en budget och frigjorda monetära resurser kan du ta direktlån när du behöver. Exempelvis kanske du vill ha ett nytt grafikkort mitt i månaden, men har inga pengar just då. Efter att ha kikat i din budget ser du att du har råd med ett korttidslån så du kan köpa ditt grafikkort samma dag.Korttidslån är inte bara välägnat för den som inte vill vänta. Ibland går det inte att vänta eftersom du kan presenteras för tillfälliga erbjudanden, som lagerutförsäljningar. Då kan ett snabblån vara det som räddar dig. Tack vare den ekonomiska överblick som din budget ger dig, kan du tryggt ta ett lån utan att oroa dig för att du inte har råd.Ett sista ord om budget: Informationen i detta blogginlägg är en introduktion till det viktigaste och mest grundläggande rörande att göra en budget. Det finns massor mer att läsa om budget. Du behöver kanske också hjälp med hur du ska tänka om sparande och om prioriteringar?I så fall är mitt absolut bästa tips att prata med någon välvillig själ som har gjort en budget. Det brukar både hjälpa till med motivationen och förenkla arbetet. Lycka till med din budget! Ansök om ett lån av Vivus idag!

Hur ansöker jag om ett snabblån?

För att ansöka om ett snabblån av Vivus måste du vara minst 18 år, ha ett svenskt personnummer, mobiltelefonnummer och kontonummer. Du behöver även en e-postadress.Lånetiden är 7 – 30 dagar och du kan ansöka om krediter från 2000 till 15 000 kr. Beviljas du lånet betalas pengarna ut direkt, oavsett dag eller tid på dygnet. Smidigt va?! PS. Du behöver inte uppge vad du ska använda ditt lån till.Klicka här och ansök om ett snabblån nu!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”