March 12, 2020
/ Autor:
Alexander Stenberg

Black Friday: Vad är det och hur blev den till?

De flesta av oss känner numera till fenomenet Black Friday. Många av oss har också försökt ta del av alla erbjudanden för att göra en bra deal och spara lite pengar. Men, varför finns Black Friday överhuvudtaget? När började det – och är den här för att stanna? Läs mer här…

Vad är Black Friday?

Ursprungligen kommer Black Friday från USA. Det startade i samband med julklappsinköpen. Julsäsongen startar officiellt i anslutning till Thanksgiving (fjärde torsdagen i november). Då samlas familjer kring dukade bord, mys och traditioner. Dessutom går många ut för att köpa julklappar på fredagen, eftersom man har en klämdag och är ledig. Det tog självfallet inte lång stund innan affärerna upptäckte mönstret. Snabbt utökade de öppettiderna och började med sockrade erbjudanden för att locka kunderna.Det var kring 2012 vi började uppleva Black Friday här hemma. Det började först som en onlinegrej där webbshoppar gav några procent i rabatt på några produkter. Idag är det mycket större och även många fysiska butiker har hängt på trenden.Det finns många teorier om varför dagen kallas Black Friday. Kanske är det en målande beskrivning av hur det är helt svart med folk i butikerna eller en mer finansiell beskrivning är hur de ofta röda lönsamhetssiffrorna plötsligt blir svarta igen. När siffrorna är svarta betyder det att företagen inte längre gör förlust. Black Friday hjälper till att vända förlusten till vinst.

Black Friday i Sverige

I år infaller Black Friday fredagen den 23 november och har snabbt blivit en av de största handelsdagarna i Sverige. De flesta väljer att handla online och största shoppingkategorierna förra året var Mode & Accessoarer och Skönhet samt Hälsa & Välmående. Det var inte Elektronik som de flesta tror. Ännu är dagen inte lika stor som i USA eller i många andra länder. Den genomsnittliga varukorgen i Sverige var förra året 834 kr, att jämföra med Danmarks 1 063 kr, Tysklands 994 kr och Frankrikes 1 191 kr. I USA handlas det för ännu mer, och rabatterna är också större. Där startar Black Friday exakt kl. 00.00 och folk ligger bokstavligen i startblocken för att hinna först till de åtråvärda varorna! Det finns till och med en webbsida som håller räkningen på hur många som skadat sig och hur många dödsfall som kan associeras med den här helt galna shoppingdagen – och det är fler än du tror!Varje år visas vilda videos på sociala medier där folk går bärsärk för att göra ett klipp. Lyckligtvis har det inte gått så långt i Sverige och låt oss hoppas att vi inte kommer dit heller. Vi gillar alla att göra ett klipp, men än så länge går vi inte över lik för att göra det!

Den största shoppingdagen

Det kommer kanske inte som en överraskning att Black Friday är den största handelsdagen i USA varje år. Men vi är faktiskt på väg i samma riktning här hemma.Nätbetalningsföretaget Dibs har siffrorna och berättar att 2017 ökade omsättningen med 20% online och med 12 % i fysiska butiker. Framförallt för e-handeln är det riktiga rekordsiffror, och i år tror man att varannan svensk tänker försöka fynda på Black Friday.

Motståndsrörelser

En del motstånd har börjat att formeras mot Black Friday. Det är främst mindre butiker som protesterar. Allteftersom Black Friday blir mer och mer känd, så ökar efterfrågan på rabatter från konsumenterna.  – ”Va! Bara 10 % på Black Friday. Det är för lite!”För att ett Black Friday-erbjudande ska räknas som riktigt bra, måste det överträffa de vanliga rabatterna som affärerna ger under övriga året. Det är prisnivåer som är svåra för mindre handlare att klara av. De måste fortfarande kunna tjäna pengar, även om de ger rabatt.En annan del av motståndet kommer från anti-kommersiella krafter. Kort sagt anses det i dessa kretsar att man borde minska sin konsumtion istället – oavsett det gäller kläder, mat, elektricitet m.m.Hela konceptet ”köp, köp, köp” ses ned på och fokus ligger istället på en mer medveten konsumtion, där du istället köper enbart det du behöver och inget annat. Delvis på grund av de egna ekonomiska fördelarna detta ger, men också ur ett miljöperspektiv. Det är lätt att argumentera för att Black Friday enbart är ett uttryck för konsumtionssamhället och ett gigantiskt köp, köp, köp-party.Det är några av skälen till motståndet kring Black Friday. Somliga kallar protesterna för ”White Friday”, medan andra kallar det ”köp-ingenting-dagen”. Du märker det när butikerna istället väljer att inte ha några Black Friday-erbjudanden eller till och med helt stänger ner butiken på fredagen i protest.Fler och fler ansluter sig till den här rörelsen och det blir intressant att följa utvecklingen framöver.

Cyber Monday

Som om Black Friday inte vore nog, finns det en Cyber Monday också. Den har inte funnits lika länge, men den växer sig större och större för varje år. Det är den påföljande måndagen efter Black Friday-helgen och de flesta webbshoppar har helt galna utförsäljningar då.I Sverige väljer många fysiska butiker att förlänga Black Friday till att omfatta hela helgen och även måndagen, men mestadels är Cyber Monday fortfarande en onlineföreteelse.

Hur kan jag använda Black Friday?

Det finns många sätt att se på Black Friday. Antingen kan du försöka hitta saker du verkligen behöver och få dem till ett bra pris, kanske ett nytt kylskåp, en dammsugare, en ny mobil, vinterkläder eller liknande.Eller så kan du utnyttja dagen till att skämma bort dig själv och köpa lite av varje, inte för att du kanske behöver, men för att du förtjänar det.Många köper också sina julklappar på Black Friday. Butikerna är ofta medvetna om detta och därför kan du köpa på öppet köp fram till januari. Det kan också vara ett utmärkt tillfälle om du hittat en liiite för dyr present – eller om du vill spara in lite på julklappsutgifterna, som ofta är en stor utgift för många av oss.Det kan vara en god idé att lägga upp en plan kring var du ska åka eller om allting kan köpas online. Kom ihåg, det lär vara mycket folk i affärerna och det kan vara klokt att lämna bilen hemma. Parkeringsplatserna är säkert upptagna.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”