March 12, 2020
/ Autor:
Alexander Stenberg

5 tips för en bättre ekonomi

Alla vill väl ha en ekonomi i balans. Men det kan svårt att klura ut hur man gör och var ska man ens börja?Här är 5 bra tips om hur du kan börja rensa upp i din ekonomi, här och nu. Råden hjälper dig att komma igång och när du fixat dem kan du så sakteliga börja snegla på mer avancerade steg.Men, låt oss börja enkelt. Här är våra 5 tips:

Steg 1: Vilka är dina fasta inkomster och utgifter?

Det allra första steget mot att få ordning på dina finanser är att klura ut vilka inkomster och utgifter du har under en månad. Det kan vara din lön, dina bidrag etc. Utgifter är saker som bostadshyra, abonnemang, försäkringar och sådant.Vi tittar bara på de fasta utgifterna – sådana som automatiskt dras från ditt konto eller som du betalar varje månad. Det tar inte så lång tid att hitta dem. Hämta ditt senaste kontoutdrag i telefonen och kolla upp dem nu.När du väl vet vilka de är, lägg ihop dem och subtrahera dem från dina intäkter, så får du se hur mycket du har kvar varje månad. Formeln är:Total fast inkomst – Totala fasta utgifter = Kvar på kontot

Steg 2: Planera matinköpen

Efter steg 1 vet du hur mycket pengar du har kvar att leva på varje månad. Men det slutar inte här. Det finns fler kostnader i livet än bara de vanliga räkningarna. En av de mest viktiga är mat. Äta bör man, annars dör man!En del bara köper den mat de vill ha, när de vill ha den. Men om du vill ta kontroll över dina pengar, då behöver du leva på ett annat sätt. Det är dags för en dedikerad matbudget.Det tar lite tid att räkna ut exakt vilket belopp som är rätt att ha som matbudget. Det beror mycket på dina matvanor. Kanske köper du dyra matvaror, eller väljer bara budgetvarianter och extrapriser, kanske äter du ute ofta?Du kan börja med standardkostnaden per månad, 2 000 kr för en vuxen och 1 500 kr för ett barn.Men kom ihåg när du prövar detta, syftet med en matbudget är att spara pengar på matinköpen. Det är ingen vits om spenderar allt på take-away med hemleverans redan första veckan. Med ett förutbestämt belopp för matinköp är tanken att du ska kontrollera hur mycket du handlar för. Du får bara öka budgeten om du verkligen inte får pengarna att räcka till. Då kan du öka den med ett par hundra kronor. Inte tusen!

Steg 3: Hur mycket är kvar och vad ska du spendera det på?

När du väl klurat ut steg 1 och också gjort din matbudget, så kan en ny enkel kalkyl berätta för dig hur mycket du har kvar, till bara dig själv.Kvar på kontot (steg 1) – matbudget (steg 2) = din personliga månadsbudgetPengarna som nu är kvar är fria att för dig att använda till vad du vill. I teorin skulle du kunna spendera allt på dataspel eller nya skor. Meeeen tyvärr, vi måste ju vara vuxna och sansade. Det är klokt, om du verkligen vill få en bättre ekonomi, att verkligen överväga hur du ska spendera dina pengar och planera därefter.Försök att sätta upp regler att följa. Köp bara det du behöver. Skulle du snubbla över något som verkligen frestar dig – köp det först när du har råd med det.Något som är tråkigt, men ack så viktigt, är det nödvändiga sparkontot. Fundera över och bestäm dig för hur mycket du ska sätta in på kontot varje månad. Om du bestämmer dig för att föra över 500 kr varje månad, sätt då upp sparandet i steg 1 och du är ett steg närmare en verklig och slutlig budget här i det tredje steget.Ett gott råd är att du bestämmer dig för det belopp du ska föra över redan i början av varje månad. Då kan du spendera resten av pengarna som du vill, och om du varit riktigt duktig så kanske du också får lite pengar över. Skicka in det som blir över i slutet på månaden direkt till sparkontot.Kom ihåg: när det gäller sparande – många bäckar små, gör en hel å! Det kanske bara är 10 kr ibland, men i slutändan blir det en hel sjö av pengar.

Steg 4: Justera & optimera

Nu behöver vi titta lite närmare på detaljerna. Du har en bra överblick, nu gäller det bara att fila till finanserna ännu lite bättre.Gå igenom dina utgifter. Det finns saker du inte kan göra något åt just idag, som typ vatten, el och värme – det är kostnader som du inte kan göra mycket åt direkt. Men du kan minska användandet av dem och även om du inte märker effekterna direkt, så sparar du i det långa loppet.Detsamma gäller hyran. Det är svårt att påverka den. Men du kan alltid fråga din hyresvärd om du kan hjälpa till med enkla sysslor i fastigheten, om du råkar bo i en hyresrätt, mot en hyressänkning givetvis.Lyckligtvis finns det många andra, mer eller mindre fasta kostnader, som du kan påverka och känna spareffekten av direkt! Kolla in dessa:

 • TV: Betalar du för en massa kanaler, men tittar bara streamat? Säg upp dina TV-abonnemang. Betalar du för en massa kanaler, men tittar bara på en eller två? Byt till en leverantör där du kan kombinera ett eget kanalpaket. Det kan du spara på!
 • Telefon: Här kan nästan alla spara pengar! Gå igenom marknaden, det kan finnas en leverantör med ett billigare abonnemang än det du har nu. Har du barn eller en partner? Vissa leverantörer erbjuder delade abonnemang som du kan spara pengar på.
 • Streaming: Betalar du för 5 streamingtjänster, men använder egentligen bara två? Säg upp de andra. Du kan alltid starta nytt abonnemang igen om du skulle ändra dig.
 • Träning: Se dig själv i ögonen. Använder du verkligen träningskortet? Om inte, sluta betala! Om du bara använder det lite, leta efter typer av medlemskap. De flesta gym har olika typer av medlemsnivåer och du kan kanske ändra till ett där du bara kan träna på ett gym. Det är billigare än att ha fullt medlemskap.

Du har säkert fler utgifter än de vi tagit upp här. Se över dem. Glöm inte kostnader som inte är lika fasta som de vi redan pratat om. Det kan vara hämtmat eller cafébesök. Klarar du att skruva ner på take-away kaffet från 5 koppar till bara 3 i veckan? Det är precis som med sparkontot: många bäckar små…!

Steg 5: Arbeta smartare – inte hårdare

Låter det lite för mycket? Fixar du det inte? Oroa dig inte! När du väl fixat de här stegen kan du ladda ner en budgetapp som hjälper dig att klara skivan.Det finns massor appar, ta bara en du gillar. Prova:

 • Tink – samla ekonomin på ett ställe
 • Buddy – hjälper dig sätta upp en budget och hålla koll
 • Smart Budget
 • Dreams – spara till dina drömmar
 • Mina utgifter – betalapp som håller koll på din ekonomi
 • Pengakoll – gratisverktyg som ger dig koll på månadsutgifterna
 • MoneyBook – kraftfull hushållsfinansapp
 • Zlantar – kostnadsfri tjänst som ger koll på privatekonomin

Lycka till med din nya och förbättrade ekonomi!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Du kanske också gillar…”